(VIDEO) Struka o fenomenu “TikTok teroristi” za N1: Zabrinjavajući podaci koliko mladi komuniciraju sa nepoznatim osobama

Vijesti 28. okt 202410:59 0 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da se na Zapadu razvio novi fenomen – “TikTok teroristi”. Dok tik Tik-tok zakucava sa vremenom koje mladi provode na toj društvenoj mreži, vrijeme da se mi pozabavimo djecom otkucava... Koje opasnosti vrebaju i shvatamo li ozbiljno upozorenja koja nameću novi fenomeni i trendovi i u online i u offline svijetu, za N1 govorili su Srđan Mičić, načelnika Odjeljenja za borbu protiv terorizma FUP-a i Adi Pejdah, stručnjak u Centru za sigurni internet.

Pejdah navodi da oni u Centru za sigurni internet nisu dobili prijave kada je riječ o “TikTok teroristima”, te je pojasnio o čemu se tu zapravo radi.

“TikTok kao što znate djeluje na principu plasiranja kratkih video sadržaja koji nisu dobri za razvoj djece. Djeca i mladi ne bi trebali da koriste TikTok jwe naučno dokazano ti kratki videi loše utječu na mozak. Kada je riječ o TikTok terorizma to je klasična najava nekog djela koje će se učiniti koji se share među mlađom populacijom i to postaje viralno i onda nažalost ta osoba najčešće počini to djelo”, naveo je on.

Slučaj iz Bosanske Krupe

Javnost je i dalje u šoku nakon terorističkog akta u Bosanskoj Krupi u kojem je 14-godišnjak ubio policijskog službenika. Sada se, navode iz FUP-a, provjeravaju svi navodi pa i oni o mogućoj povezanosti sa radikalnim strujama. Mičić navodi da se preko društevenih mreža dijele radikalni stavovi,

“Federalna uprava policije kada policijski službenici identifikuju takav sadržaj izvrše se provjere, iskomunicira se sa policijskim službama iz drugih država. Obratimo se kompaniji TikTok zbog identifikacije navedenog korisnika. Ta j sadržaj mora da ima elemente krivičnog djela propisanih u BiH”, ispričao je on.

Kada je riječ o bilo kojem neprimjerenom, sadržaju koji je potencijalno opasan građani koji ga primijete na društvenim mrežama trebaju ga prijaviti, navode iz FUP-a.

“Svi koji primijete takav sadržaj treba da prijave, bilo kojem policijskom organu,agenciji. Svaki građanin kada vidi to trebao bi da prijavi”, ukazao je Mičić.

Iz Centra za sigurni internet su predstavili svoje podatke šta i koliko građani prijavljuju.

“Mi imamo u Centru za sigurni internet do sada imamo preko 4700 prijava koji ne moraju nužno značiti da se odnosi na govor mržnje, terorizam i slično. U odnosu na sva dešavanja u BiH i svijetu, nemamo dovoljno prijava”, rekao je Pejdah.

Prevencija kod maloljetnika

Roditelji su ključ prevencije kod maloljetnika, naveo je Mičić.

“Kada je riječ o prevenciji prvo je potrebno da roditelji vrše nadzor nad svojom djecom. Također, obrazovne institucije bi trebale da vrše određena predavanja, edukacije trebali bi govoriti o štetnosti na internetu i kako on može da štetno utječe na sam taj događaj da se on ne bi desio”, kazao je on.

Mladi su učestovali u anketi Centra za sigurni internet i Pejdah je za N1 naveo da su podaci poražavajući.

“Učestvovali su mladi od 15-28 godina gdje smo došli do informacije, a neke su zabrinjavajuće gdje djeca koristo od 5,5 do šest sati interneta i to ne samo za zabavu, učenje već i komunikaciju. Ta komunikacija može biti sa nepoznatim osobama gdje je 78 posto učesnika izjavilo da bi pristali i da su pristali komunicirati sa nepoznatom osobom preko interneta. 30 posto je poslalo fotografiju nepoznatoj osobi”, naveo je on.

Koliko ide komunikacija sa nepoznatim osobama ispričao je Pejdah da djeca u chat sobama misle da razgovaraju sa vršnjacima iza kojih se, kaže Pejdah, zapravo kriju predatori.

Više u videu gostovanja.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!