Vijeće EU usvojilo mjeru pomoći od 10 miliona eura za Oružane snage BiH

Vijesti 01. dec 202217:25
Izvor: N1 / Ilustracija

Vijeće Evropske Unije je danas usvojilo mjeru pomoći od 10 miliona eura u korist Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), što je jedna od pet mjera usvojenih danas u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) za podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji, Libanu, Mauritaniji i kao podršku raspoređivanju Odbrambenih snaga Ruande u Mozambiku.

U saopćenju je navedeno da ove nove mjere pomoći pojačavaju stalnu podršku EU partnerskim zemljama u Africi, Istočnom partnerstvu i Zapadnom Balkanu, te proširuju geografski doseg Evropskog mirovnog fonda na južno susjedstvo.

Evropski mirovni fond nastavlja da pokazuje svoju fleksibilnost i djelotvornost u odgovaranju na potrebe naših partnera”, izjavio je ovom prilikom Visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Navodi se a je odluka koja se tiče pomoći od 10 miliona eura za OSBiH dio rada EU na daljem jačanju svog sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Mjerom pomoći EPF-a ojačat će se kapaciteti OS BiH kroz unapređenje i nadogradnju opreme njihove brigade taktičke podrške. Kroz obezbjeđivanje odgovarajuće opreme, mjera će im pomoći i da doprinesu vojnim misijama i operacijama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. To će dalje omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona koji je određuje NATO, bilo kao dio misije ili operacije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU ili u formatima kao što su Ujedinjene nacije, NATO i OSCE, i na kraju će doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva”, navedeno je u saopćenju.

Ovim novcem će se finansirati terenska oprema, ključni alati za vojno inženjerstvo i CBRN (kemijski, biološki, radiološki i nuklearni) materijal.

Na kraju je istaknuto da je ovu pomoć je zatražio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u junu 2022.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar