Vijeće ministara BiH: Omogućeno registrovanje oldtimer vozila

Vijesti 09. feb 202416:40 0 komentara
F.Z. / N1

Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je Pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definiše visina naknade za registrovanje oldtimer vozila i korištenje prenosivih registracijskih pločica, što do sada nije bilo propisano i stvaralo je probleme fizičkim i pravnim licima.

“Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registracijske pločice, kao i za registracijske pločice za oldtimer vozila iznosi 20 KM. Ostale naknade su na razini iz 2009. godine i kreću se od pet KM za izdavanje potvrda o vlasništvu vozila i registraciji te za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje vozila – stiker naljepnice, kao i za registracijske pločice za obavljanje pokusna vožnje, dok naknada na ime izdavanja knjižice potvrda o korištenju prenosivih pločica iznosi 10 KM”, navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se da visina naknada za izdavanje registracijske pločice za motorno vozilo iznosi 20 KM, a naknada za registracijske pločice za priključno vozilo, motocikl i bicikl s motorom 10 KM. Na istoj nivou kao i ranije ostale su naknade za registracijske pločice za vozilo DKP-a, misije, i međunarodne organizacije u BiH i iznose 30 KM, kao i za registracijske pločice za privremeno registrovano vozilo 50 KM.

“Visina novčane naknade za izdavanje svih ovih oznaka u slučaju njihovog gubitka, krađe, uništenja ili oštećenja u tolikoj mjeri da ne mogu više služiti svrsi identična je visini naknade za njihovo izdavanje”, navodi se u saopštenju.

Novčane naknade uplaćuju se na Jedinstveni račun trezora BiH. Od ukupno prikupljenih sredstava 30 posto predstavlja prihod budžeta institucija BiH, a 70 posto pripada nadležnim tijelima za registraciju motornih vozila.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH kada prestaje važiti dosadašnji Pravilnik o cijeni dokumenata za registraciju vozila i naknadi za korištenje registracijskih tablica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!