Vijeće naroda RS o imenovanju Čavke: Hoće li dokazivati da je Bošnjakinja?

Vijesti 20. jun 202411:01 1 komentar
Dragana Čavka (Banjaluka.net)

Vijeće naroda Republike Srpske razmatraće danas odluku Narodne skupštine o izboru Dragane Čavke za člana Upravnog odbora RTRS, a nakon zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Sjednica dolazi nakon veta Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, a nakon odluke NSRS da Draganu Čavku imenuje za člana Upravnog odbora RTRS iz reda Bošnjaka. Podsjetimo, Čavka se ranije, u nekoliko izbornih ciklusa, izjašnjavala kao Srpkinja, od majke Jevrosime.

Na sjednici NSRS održanoj 28. maja, na to je ukazao i lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Čavka je inače kadar Socijalističke partije, obavljala je funkciju pomoćnika ministra trgovine i turizma Republike Srpske, a 14. septembra prošle godine imenovana je na poziciju pomoćnika ministarke finansija Zore Vidović, međutim, tu funkciju nikada nije preuzela, jer odluka o imenovanju nikada nije objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na svojim profilima na društvenim mrežama Čavka je dijelila fotografije proslave Vaskrsa, a citirala je i poruku Milorada Dodika: “Mi nismo genocidan narod”.

Na negodovanja o njenom imenovanju Čavka je za Nezavisne novine poručila kako joj Ustav i Zakon garantuju slobodu izjašnjavanja.

“U Republici Srpskoj, kao i Bosni i Hercegovini, između ostalih, sloboda nacionalnog opredjeljenja i izjašnjavanja je zagarantovana”, poručila je Čavka.

Ona je podsjetila na činjenicu da izborna i druga pravila ne dozvoljavaju da kandidati, odnosno aplikanti na konkursu tokom jednog izbornog procesa ili trajanja mandata mijenjaju nacionanu pripadnost i drugačije se izjašnjavaju, te da ona to nije prekršila.

“Dakle, to nisam prekršila. Očigledno je da tu ništa ne može biti sporno, jer ispunjavam i sve druge uslove konkursa. Komisija za izbor i imenovanje NSRS me je ocijenila kao najboljeg kandidata iz reda bošnjačkog naroda, a 46 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske je glasalo za moje imenovanje za člana UO RTRS iz reda bošnjačkog naroda”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare