Vijeće naroda RS o kriminalizaciji klevete: Odbijen veto Kluba Bošnjaka

Vijesti 01. aug 202316:20 0 komentara
RTVBN

Rijetko duga sjednica i ništa. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nije imao podršku za veto na izmjene entitetskog krivičnog zakonika koji predviđa kriminalizaciju klevete. Epilog očekivan, vlast doslijedno uporna, a opozicija servilna.

Uobičajen epilog neuobičajeno duge sjednice Vijeća naroda Republike Srpske. Klub Bošnjaka bez podrške u namjeri da obori kriminalizaciju klevete.

“Ovaj amandman pošto je dobio pet ruku, pet glasova iz reda bošnjačkog naroda, sutra će biti predmet razmatranja na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske”, kazala je Srebrenka Golić, Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske.

A amandmanom se traži brisanje člana osam iz Izmjena Krivičnog zakonika koji se odnosi na kriminalizaciju klevete. Na taj zahtjev predsjedavajuća Vijeća naroda odgovorila je opaskom da Vijeće naroda ne može da mijenja tekst zakona.

“Uglavnom se tražilo da se poštuju konvencije o ljudskim pravima, izražavanju i slobodama i da se ove kazne koje su predviđene enormne i na kraju krajeva zakon koji tretira posebno prema medijima, prema novinarima da to bude ukinuto. Nažalost nije bilo raspoloženja”, riječi su  Alije Tabakovića, predsjednika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Uprkos tome što je i Klub Srba po ovom pitanju podijeljen, opozicija je čini se posebno oprezna, pa iako se protivi kriminalizaciji klevete to na sjednici ne govori jasno.

“Znate kako je, u javnom prostoru, nažalost, vlast iskoristi sve da priču okrene na potpuno drugačiji način kao zamjena teza da vi podržavate bošnjački narod. Ja naravno ništa nemam protiv bošnjačkog naroda”, kazao je Ljubiša Krunić, delegat u Klubu Srba u Vijeću naroda RS.

Ali zato što amandman dolazi iz Kluba Bošnjaka, oni iz reda Srba koji su protiv ostaju uzdržani, zbog konteksta. Krunić ističe kako je to jedini razlog, premda je on “kao građanin Republike Srpske protiv izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske.”

Upozorenja međunarodnih organizacija

A protiv su i brojne međunarodne adrese. Predstavnici OSCE-a i Evropske delegacije prisustvovali su sjednici, iako se o zakonu danas nisu izjašnjavali.

Osude sa brojnih međunarodnih adresa stigle su na adrese vladajućih u Republici Srpskoj zbog kriminalizacije klevete. To se nije promijenilo ni nakon što je zakon usvojen u Narodnoj skupštini 20. jula. Ubrzo nakon izglasavanja stiglo je pismo od eksperata za ljudska prava Ujedinjenih nacija koji su izrazili zabrinutost zbog kriminalizacije klevete koju vide kao recept vlasti za sužavanje građanskih prava, ali i slobode govora u Bosni i Hercegovini koja se ovim vraća 20 godina unazad prokoseći zahtjevima sa evropskog puta. I baš zbog bojazni o narušavanju sloboda govora usvajanje zakona pratili su protesti medijske zajednice, građana i nevladinog sektora. Za sada se čini, sve je bez efekta.

Novinar Đorđe Vujatović mišljenja je kako će do usvajanja ovog zakona ipak doći.

“Da li će se on sprovoditi za mjesec, dva ili tri mislim da je vlastima u ovom trenutku nebitno koliko sama poruka koju ovim šalju da će pokušati da kazne svaku vrstu kritičke misli i riječi”, kaže Vujatović.

S druge strane, politički analitičar Velizar Antić smatra da još postoji tračak nade da padne ovaj zakon: “To je Ustavni sud Republike Srpske, međutim mislim da može tu da padne ovaj zakon, da bude oboren, da ne bude usvojen, samo ukoliko je i vlast u Republici Srpskoj tako odlučila.”

Ali ta se mogućnost, s obzirom na retoriku i upornost vlasti za sada ne čini realnom. O svemu bi u krajnjoj liniji mogao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine bude li podnesena apelacija. Ali i od toga je slaba vajda, s obzirom na to da je nedavno stupio na snagu Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj i budući da odluke OHR-a kojima se suspenduje donošenje tog zakona, u Službenom glasniku Republike Srpske nisu objavljene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!