Vijeće naroda RS o zakonu kojim se kriminalizira kleveta

Vijesti 01. aug 202309:40 0 komentara
N1

Vijeće naroda Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u vezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s tim zakonom koji je nedavno usvojila Narodna skupština RS, a kojim se kriminalizira kleveta.

Od osam delegata u Klubu bošnjačkog naroda, pet delegata se izjasnilo da navedene izmjene Krivičnog zakonika RS vrijeđaju interes bošnjačkog naroda, a troje je bilo protiv.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković je kazao da su izmjenama Krivičnog zakonika RS, prije svega, prekršene evropske konvencije o slobodi izražavanja.

Dodao je da se to posebno odnosi na medijske slobode, novinarska izvještavanja, ali i na svakog građanina, budući da ove izmjene tretiraju i društvene mreže gdje ljudi svakodnevno komuniciraju.

– Kada su u pitanju Bošnjaci, onda se to posebno odnosi na i onako diskriminirajuće postupke vlasti i pojedinaca u entitetu RS. Svaki građanin, posebno mi, imamo pravo da budemo zabrinuti za bošnjački narod, jer trenutna diskriminacija i u MUP-u entiteta RS, ali i u sudstvu, gdje su Bošnjaci zapostavljeni, gdje nisu ni zastupljeni, moguće je i za očekivati je da se nastavi i diskriminacija, posebno represivne mjere prema nesrpskom stanovništvu u čitavom entitetu, što je do sada i bila praksa mimo zakonske regulative. Sada kada imaju nekakvu zakonsku osnovu, onda će sigurno Bošnjaci biti posebno na udaru – kazao je Tabaković.

Istaknuo je da taj zakon zasigurno, ne samo da vrijeđa bošnjački narod, nego vrijeđa svakog razumnog građanina u BiH.

Narodna skupština RS je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta. Od 63 prisutna poslanika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

Prije početka sjednice NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni poslanici.

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!