Vijeće uposlenika NUBBiH: Svjedočimo potpunom ignorisanju važnosti NUBBiH

Vijesti 27. sep 202414:24 0 komentara
NUBBIH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) suočava se sa ozbiljnim problemima koji ugrožavaju njen rad. Mjesec dana nakon razgovora i obećanja Vlade Federacije BiH te pokušaja Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da iznađu adekvatno rješenje, imajući u vidu hitnost i specifičnost situacije u kojoj se biblioteka nalazi, nije riješeno niti jedno pitanje vezano za uspostavu upravljačke strukture bez koje nijedna institucija ne može - navodi se u saopćenju za javnost Vijeća uposlenika NUBBiH.

“Organizacija rada institucije i obavljanje osnovnih funkcija prepušteno je Vijeću uposlenika i samom kolektivu, što postavlja pitanje zakonitosti rada. Neimenovanje rukovodećih organa (direktora, upravnog i nadzornog odbora) otežava svakodnevne aktivnosti biblioteke. Radni procesi te institucije koji zahtijevaju saradnju sa vanjskim partnerima, uplatu i isplatu raznih potraživanja, realizaciju ugovorenih odnosa u i izvan zemlje, kao i nadzor nad provedbom rada institucije su blokirani, a radnici ne mogu ostvariti svoja prava iz radnog odnosa“, navodi se u saopćenju za javnost koje potpisuje Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH.

Iako vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini građanima obećavaju evropski put i promoviraju evropske vrijednosti, dodaje, nisu u stanju riješiti ključni problem “nacionalne biblioteke”. Evropska komisija je, u svom posljednjem izvještaju, naglasila potrebu za hitnim rješavanjem pravnog i finansijskog statusa kulturnih ustanova, ali domaće vlasti na svim nivoima još ne preuzimaju potrebne korake.

“Nedostatak upravljačke strukture doveo je biblioteku na ivicu opstanka, a zaposleni su postali žrtve ove situacije. Ako se hitno ne djeluje, postoji rizik od gašenja institucije. Nažalost, u Bosni i Hercegovini svjedočimo potpunom ignorisanju važnosti NUBBiH, čime se ozbiljno ugrožava pristup naučnim i kulturnim resursima građana, akademske zajednice i budućih generacija. Zatvaranje NUBBiH bilo bi kulturna i naučna katastrofa za našu zemlju, čije bi posljedice bile dalekosežne i nepopravljive”, ističe Huskić.

Apeluje na sve relevantne institucije da odmah riješe pravni status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i donesu odluku o njenom statusu u roku od sedam dana; u suprotnom, obustava rada biblioteke bit će neizbježna.

“Pozivamo medije da pruže podršku u rješavanju ovog problema, jer bi gašenje NUBBiH bio nenadoknadiv gubitak za sve građane Bosne i Hercegovine, kao i za naš kulturni identitet”,  ističe se u saopćenju za javnost koje potpisuje Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!