Vijećnici Naše stranke: Srđan Mandić ostaje načelnik, u to ne trebate sumnjati

Vijesti 10. aug 202317:09
N1

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo danas su potvrdili Odluku o pokretanu opoziva načelnika ove općine Srđana Mandića. Sa 16 glasova "za" odlučeno je da se održi referendum na kojem će građani ove općine odlučiti o sudbini načelnika. Alen Girt, potpredsjednik Naše stranke i gradski vijećnik kazao je kako će Srđan Mandić ostati načelnik Općine Centar te da "u to niko ne treba sumnjati".

“Srđan Mandić nije samo načelnik općine Centar, on je postao načelnik općine kao jedan od najboljih komunalnih ministara. I danas koji govore o njemu znajući njegov rad i etiku, dali su mu tada povjerenje da bude kandidat. Puno toga je lično rečeno zadnjih par dana i nadam se da će biti dosta sudskih epiloga, ali ono što je rečeno o jednom poštenom čovjeku mi nikada zaboraviti nećemo i nikada se više neće desiti na ovaj način. Srđan Mandić je pošten i častan čovjek. Najveći problem je transaparentnost u prošlom mandatu, sada su javne rasprave sve u zgradi Općine i snimaju se. Ko je imao hrabrosti da se suoči sa Hastahnom i Marin-Dvorom? Očigledno to nekom smeta. Srđan Mandić je sa službom koiju je doveo utvrdio da pet miliona duga koliko smo mislili da ima u Komisiji za poslovne prostore iznosi 16 miliona KM. Ovo je grupa ljudi koja je jako interesna, jako mi smeta što je ta grupa – obraćam se Narodu i Pravdi u Centru – bila spremna da uzme jednog vijećnika iz SDA i Naše stranke. Pa kada uzimate iz NS i SDA gdje je tu ideologija? Nema je, samo interes. Oni su se ujedinili s ljudima koji su nezavisni na koje ne želim trošiti  riječi. Radili smo dobro tri godine i to svi znaju. Ovo je bio zadnji pokušaj da se Srđan Mandić zaustavi u svom naletu, ali to neće uspjeti”, rekao je Girt.

Aida Koluder-Agić, predsjednica Naše stranke Centar i vijećnica kazala je kako Općinska organizacija Centar čvrsto stoji uz svoga načelnika.

“Upravo smo okončali sramnu sjednicu. Glasova je bilo 16. To je minimalna većina da bi se odluka potvrdila. Šesnaesta ruka – za nju smo dobili objašnjenje zašto je glasala – jer je, kako kaže, smijenjena sa pozicije direktora Skenderije. Ovdje ne pričamo o opozivu načelnika Mandića koji je radio netransparentno, na ivici zakona i mimo Ustava, ovdje pričamo o smjeni jednog časnog čovjeka koji se usudio suprotstaviti i dići glas na svu nepravdu i nezakonje. Kao što je danas na otvorenju Austrijske kuće, kapitalnog projekta Općine Centar, rekao Davor Ebner kada je pozdravio prisutne i obratio se načelniku sa sadašnji i budući načelniče, tako će i biti”, kazala je Koluder-Agić.

Dragan Stevanović se kratko obratio i rekao da će SDP na nivou svojih organa donijeti konačni sud i javno ga saopćiti. Rekao je kako ne predstavlja organe SDP-a, ali da je kao vijećnik nastojao da cementira koalicijske odnose.

“Koalicijske odnosi su vijek teški pogotovo kada imate stranke s različitim programima, ali neminovnost da izađemo iz kruga etnonacionalne vlasti koja nas 30-ak godina maltretira i ne pomiče s početnih pozicija. Naše, uslovno rečeno, popuštanje i zagovaranje kompromisa u općini Centar od koalicionih partnera je svhaćena kao slabost pa su učinili ovaj udarac u leđa. Razumijem nesuglasice Naše stranke i NiP-a, ali je činjenica da samo morali biti obaviješteni o namjerama i probati dogovoriti poteze da prevaziđemo probleme. Ovo na čast vijećnicima NiP-a. Neovisni vijećnici, čast izuzecima, su neovisni od svega osim svojih materijalnih interesa. Nakon gnusnih laži kojima nije bio samo Srđan izložen već i moja malenkost i moja porodica, ne da branim principe koalicije već branim Srđana Mandića kao predstavnika gradskog dijela grada Sarajeva protiv onih koji su naučili da je u politici sve dopušteno da bi ostvarili kratkoročne ciljeve”, kazao je Stevanović.

Obratio se i načelnik Srđan Mandić koji je najavio tužbe i poručio da se neće predati te da će o “istini” govoriti nakon Sarajevo Film Festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad