Vijećnici Općine Centar izglasali održavanje referenduma za smjenu Mandića

Vijesti 10. aug 202316:21 3 komentara
N1

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo danas su potvrdili Odluku o pokretanu opoziva načelnika ove općine Srđana Mandića. Sa 16 glasova "za" odlučeno je da se održi referendum na kojem će građani ove općine odlučiti o sudbini načelnika.

Danas je potvrđena i odluka o formiranju komisije koja će se baviti procedurom opoziva.

Prigovor načelnika da su proceduru prekršene i da je bila potrebna sjednica kolegija te da nije mogla biti održana vanredna sjednica jer nije dokazana hitnost postupka, nije uvažen. Samim time potvrđena je odluka koja je donesena 27. jula.

Referendum će biti održan 17. septembra. Cijelu sjednicu pratile su velike tenzije, pauze i svađe vijećnika. Dopredsjedavajući Gradskog vijeća Dragan Stevanović (SDP) kazao je kako je ovim “zvanično prestala postojati Trojka u Sarajevu”.

Ukoliko Mandić ne bi dobio podršku građana onda bi se išlo na izbor novog načelnika, ali taj izbor mora biti proveden do kraja godine jer se u izbornoj godini ne mogu raspisivati prijevremeni izbori. Do izbora novog načelnika, ovu funkciju bi preuzeo vršitelj dužnosti kojeg bi vijećnici izabrali iz reda vijećnika ili reda službe Općine.

Podsjetimo, Stevanović je podnio ostavku na svoju funkciju zbog ove odluke koju su pokrenuli vijećnici Naroda i Pravde.

Mandić je uoči današnje sjednice poručio: “Svaka fudbalska utakmica se igra 90 minuta, ne bojim se referenduma”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare