ViK opet najavio redukcije: Ova naselja u Sarajevu večeras od 21:00 sat neće imati vodu

Vijesti 13. sep 202418:58 0 komentara
N1

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo izdali su još jedno u nizu saopćenja o naseljima u kojima će večeras doći do redukcije vode prije ponoći.

Kako su naveli, zbog nedostatka vode u rezervoaru Igman doći do obustave vodosnabdijevanja u naseljima: Lužani, Vlakovo, Osik, Sokolović Kolonija, Stup, Dobroševići kao i dio naselja Rajlovac.

“Obustava vodosnabdijevanja počinje od 21:00 do 5:30 sati. Molimo vas za razumijevanje”, poručili su iz ViK-a.

Inače, ove godine su najizraženije redukcije vode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne godine.

Velike vrućine su uzrokovale suše, promjena vremena je nastupila, ali trenutne količine kiše nisu dovoljne kako bi se nadomjestila nastala šteta.

Međutim, stručnjaci su u nekoliko navrata za N1 komentarisali da nisu samo suše uzrok redukcija već i neracionalan odnos prema prirodi.

Shodno tome, upozorili su da krčenje šuma i intenzivirana gradnja na Bjelašnici, koja je najvažnija vodozaštitna zona i snabdijeva Sarajevo vodom, zapravo predstavljaju veći problem.

Ističu da će, ukoliko se ne poduzme nešto po ovom pitanju, u narednim godinama doći i do potpunog presušenja izvorišta vode kao i do upitne kvalitete ovog jednog od najznačajnijih resursa kojima je naša država bogata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!