Vilušić za N1: Od ubistva Nizame do danas smo svaki mjesec imali najmanje jedan femicid u BiH

Vijesti 21. maj 202412:20 1 komentar
N1

Mira Vilušić, psihologinja, govorila je danas za N1 nakon novog šokantnog slučaja ubistva žene i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine. Kako je poručila, nasilje je postalo model ponašanja te da protesti nemaju više smisla.

“Mislim da protesti nemaju više smisla, bili su masovni već, nisu bile samo žene i ništa nismo učinili. Komunikacija koju je zahtjevalo društvo sa vlastima nije nikada uspostavljena. Nijedan zaključan na sjednici Skupštine nije razmatran. Zašto da protestujemo kada niko ne želi da nas čuje!?”, kazala je Vilušić u razgovoru za N1.

Vilušić je poručila da je nasilje postalo model ponašanja nakon što je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović u Gradačcu.

“Nasilje je postalo model ponašanja u tome što je uradio NIzami onaj krvnik, svaki mjesec smo bilježili najmanje još jedan femicid. Sada imamo i ubistvo djece. Jako je velik broj koji su zbog socio/materijalne situacije nezadovoljni, ja ne vidim da će stati sa ovim. Mislim da će se nastaviti ovako i dalje, šta će vlast učiniti ne znam..”, ističe Vilušić i dodaje:

“Glavni zaključci tada su bili da se zakon o borbi protiv nasilja u porodici objelodani. Zatajili smo i mi Tuzlaci, komšije neka im bude na sramotu. Da nisu čuli masakra žene i djece!? Nisu mogli biti ubijeni na spavanju. Ovdje je zatrta jedna porodica i ako društvo u Tuzli ne može da shvati čemu ovo vodi, postajat će sve gore”.

Vilušić smatra da su svi u društvu odgovorni za ovakvo ponašanje.

“Svi smo odgovorni, gdje je oblast obrazovanja? Gdje je zdravstvo? Šta se čini da se sve zaustavi? Reći da je zadovoljavajuća situacija, a to što je jedna porodica zatrta je zadovoljavajuće? Vjerujem da će sve snage koje imaju poremećen um, reći će da se ne kažnjava sve što je loše u našem društvu i nastaviti sa ovim”.

Još je kazala da je kriminal nekažnjen u našem društvu.

“Kriminal je nekažnjen u našem društvu. Sve Sigurne kuće imaju kapacitete, ne mogu ih natrpati kao sardine. Sigurne kuće nisu rješenje, mi smo tražili prevenciju nasilja. Tražimo da komšije pomažu, a ne samo reaguju “Jao bože šta se desilo” nakon svega. Mi smo u Tuzli imali pogrešan pristup, samo smo jednu službu prozvali”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare