“Više je onih koji brane državu, od onih koji je ruše”

Vijesti 27. nov 202118:35 3 komentara
N1

U Jajcu se obilježava 78. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije. rigodnom manifestacijom i polaganjem cvijeća na Spomen-fontani obilježen je istorijski događaj kada je na drugom zasjedanju AVNOJ-a, upravo, u ovom kraljevskom gradu, pored ostalih usvojenih tačaka, stvorena poslijeratna Jugoslavija. Tada, 1943. godine, potvrđena je i odluka o obnovi BiH sa istorijskim granicama, i definisana je kao jedna od šest ravnopravnih republika. Danas, u vrijeme brojnih političkih izazova, posjetioci su poslali jasnu poruku: “Više je onih koji brane državu, od onih koji je ruše”.

Obilježja bivše države, zastave i suveniri sa likom Josipa Broza Tita bila su na svakom koraku, pa je na trenutak zaista i djelovalo kao da smo u 1943. godini. Zbog epidemiološke situacije, broj posjetilaca nije premašio hiljadu, ali poruke koje su uputili, jednoglasno su odisale žalom za bivšom državom.

Iz SABNOR-a podsjećaju da je, više nego ikad, važno njegovati antifašističke vrijednosti i očuvati domovinu, posebno u uslovima dok je drugi ruše.

“Dok je god fašizma, antifašizam je ugrožen. Tu nema nikakve dileme. Ali, mi antifašisti, uvijek kažemo da smo i ti koji će na kraju pobijediti fašizam jer prirodno je da ono što prije nastaje, prije i nestaje”, rekao je Mustafa Polutak, predsjednik Skupštine SABNOR-a.

“Ne fašizmu!”

Da u uslovima trenutne političke krize BiH mora ostati jedinstvena, poručili su i antifašistički saborci iz Crne Gore.

“Dolazimo u Jajce, ne samo da se sjećamo naše slavne prošlosti, da se sjećamo kad su postavljeni temelji Jugoslavije, već da kažemo “ne fašizmu!” i na prostorima BiH koja mora ostati jedinstvena, jer takva je bila i takva će i biti i to žele svi njeni narodi”, rekao je Dragan Mitov Đurović, iz SUBNOR-a Crne Gore.

Zbog toga se, kažu antifašisti, treba prisjetiti partizanskog pokreta i otpora protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, borbe protiv fašista i lika i djela Josipa Broza Tita.

“I to je bio trag slobode koji mi danas slijedimo. I toga se ne treba odreći”, rekla je Olga Stojiljković Trifunović iz SABNOR-a Srbije.

Varenikić: Jajce doživljavamo kao nešto sveto

Jajce niije slučajno izabrano kao mjesto gdje će se održati Drugo zasjedanje AVNOJ-a. U jesen 1943. godine ovaj grad je bio jedna od rijetkih slobodnih teritorija u Evropi, a u njemu je tih mjeseci djelovao Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i Centralni komitet KPJ.

“Mi Jajce doživljavamo kao nešto sveto, i kao nešto što ne želimo da se izbriše. Antifašizam u Jajcu je bio, biće i ostaće”, rekao je Safet Varenikić, pomoćnik načelnika Jajce.

Dan Republike slavio se od 1945. godine i bio je jedan od najvećih praznika Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare