Više od 10 miliona KM švercovanih duvanskih proizvoda oduzeto u 2022.

Vijesti 09. apr 202315:36 0 komentara

Treću godinu zaredom Uprava za indirektno oporezivanje organizuje kampanju "Stop švercu 2023". Razlog je što su prethodne dvije kampanje dale veoma dobre rezultate, kaže Ratko Kovačević, portparol ove institucije.

“Prije svega, ovdje se misli na pozive građana, koji su uslijedili nakon što smo najavili ovu kampanju. Kroz te pozive bilo je jako puno korisnih informacija koje su procesuirane, obrađene, te su na osnovu njih izrađene aktivnosti na terenu. Tom prilikom je oduzeta i značajna količina robe”, pojašnjava Kovačević na održanoj konferenciji za novinare.

Cilj kampanje je podizanje svijesti kod građana, ali i njihova edukacija, kad su u pitanju akcize. Ti proizvodi su nafta, naftni derivati, duvan, duvanske prerađevine, alkohol, alkoholna pića, pivo, vino, bezalkoholna pića i kafa.

“Razlog zbog kojeg govorimo o akcizama jeste što, upravo, ti proizvodi, zbog činjenice da su dodatno oporezovani, pored PDV-a i posebnim porezima, najčešće budu, ustvari, proizvodi koji se i najviše prodaju na crnom tržištu. Onaj ko prodaje takve proizvode na crnom tržištu zaradiće i PDV i akcizu, odnosno, puno veći iznos sredstava će zaraditi za sebe, odnosno, neće to platiti državi”, kaže Kovačević.

Prošla godina, kada su u pitanju prihodi od akciza, donijela je 1.6 milijardi KM. To su značajni prihodi, oko 17% ukupno prikupljenih indirektnih koji, najvećim dijelom, završe u budžetima entiteta i Brčko distrikta. Ta sredstva služe za plate policije, zdravstva, školstva, za različita socijalna davanja, za povećanje penzija, i slično.

“Ovu priliku koristim da pozovem naše građane da nam pomognu, jednostavno iz razloga što su građani ti koji u svom najbližem okruženju vide i oni su ti kojima bude ponuđeno da kupe proizvode na crno. Tu, prije svega, mislimo na to kad neko ispod tezge izvadi kutiju cigareta koja nije obilježena markicama UIO, tako da želimo da nam dojave što kvalitetniju informaciju, jer ćemo samo tako i mi moći provesti aktivnosti na terenu. Ono što mogu uraditi jeste da tu informaciju mogu dostaviti na dva načina. Prvi je otvorena linija: 080020607 i ova linija potpuno je anonimna i besplatna. Naš broj je 0657355155 i praktično, sva ona roba, koja je obilježena akciznim markicama”, ističe Kovačević.

Brojne aktivnosti, koje je sprovela UIO do sada, rezultirale su značajnom količinom oduzete robe u prethodne tri godine. Vrijednost oduzetog duvana i duvanskih prerađevina, odnosno, cigareta, čiji je bio cilj prodaja na crnom tržištu BiH, premašuje iznos od 10 miliona KM. To je, zaključuje Kovačević, u posljednje tri godine, rezultiralo smanjenjem crnog tržišta cigareta i duvana, što potvrđuje i broj izdatih akciznih markica.

“U 2022. godini mi smo za 33% više izdali akciznih markica za obilježavanje duvanskih prerađevina, u odnosu na 2021. godinu. Sve ovo pokazuje da se tržište duvana polako stabilizuje u BiH”, završava Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!