Više od 26 hiljada kandidata takmičit će se na ovogodišnjim lokalnim izborima: Jedna od zanimljivijih političkih utakmica očekuje se u Banjaluci

Vijesti 15. jul 202421:45 0 komentara

Više od 26 hiljada kandidata takmičit će se na ovogodišnjim lokalnim izborima za pozicije u 142 lokalne zajednice te Skupštinu Distrikta Brčko. Glasači će izabirati 3.200 odbornika i 142 gradonačelnika i načelnika. Jedna od zanimljivijih političkih utakmica očekuje se u Banjaluci, gdje bi dvostruki agenti mogli profitirati.

Draško Stanivuković, Jelena Trivić, Nikola Šobot, Davor Dragičević, istakli su kandidature za gradonačelnika Banjaluke. Prvi brani, ostali napadaju poziciju. Predsjednicu Narodnog fronta podržavaju četiri političke opcije, uz njen NF, podršku su joj dali SDS, Pokret Banjaluka zove, te danas Lista za pravdu i red.

Minja Savanović, Lista za pravdu i red:

“I nije nam bila neka teška odluka, s obzirom da u gradu Banjaluci imamo dva režimska kandidata koji su dobro poznati široj javnosti.”

Gradsku, ali i vlast Republike Srpske i Jelena Trivić naziva režimom, koji i po njoj ima dva kandidata. Ne štedi riječi u optužbama za Draška Stanivukovića, kojeg optužuje za tajkunizaciju, simbiozu, korupciju. Očekuje podršku 3/4 članova PDP-a, ali i istaknutih funkcionera njene bivše stranke.

Jelena Trivić, predsjednica NF:

“Čak manje je bitno ime Jelena Trivić koliko je bitno da se pobijede dva režimska kandidata. Svi mi znamo da Igor Crnadak, Milko Grmuša, Mira Pekić neće podržati Stanivukovića. Kako će oni taj svoj stav artikulisati i da li će ga artikulisati to je sada na njima.”

Za optužbe aktuelni gradonačelnik ne mari. Hvali se izgrađenim parkovima, saobraćajnicama. Aktulene probleme s vodosnabdijevanjem ističe, rješava. Na insinuacije Trivićke da će se po nalogu Milorada Dodika povući iz kampanje, ima spremno kontrapitanje.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke:

“Vi ste mogli postaviti pitanje, da li će se aktuelna predsjednica RS odreći predsjedničkog mandata jer se kandidovala za gradonačelnički. Ko god crpi politiku iz blogova i teorija zavjere to je sve tako kratkog daha i kratkog vijeka.”

Možda se lider stranke ne bavi lokalom, ali SNSD-ov banjalučki gradski odbor snažno protiv politike prvog čovjeka grada. Na kraju mandata je Draško Stanivuković pokušao progurati čak 35 izmjena regulacionih planova i zamjena zemljišta, optužuje ga predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković.

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banja Luka:

“Zamislite, za posljednju sjednicu Skupštine grada vi pripremate 28 regulacionih planova, sedam odluka zamjene zemljišta, a znate dobro svi da je Pravobranilaštvo reklo da se to tako ne moće raditi. Zato smo ponudili najboljeg kandidata za gradonačelnika, on ima više godina škole nego Draško Stanivuković života. Te priče, čujem komentare, znate ne treba doktor, ja vas pitam jel treba neko ko nije završio fakultet?”. 

Predsjednik Narodne skupštine na čelu je stranačke liste za gradsku, nekima nelogično, no to mu je kao i svima zakon dozvolio. Mnogi su tu tek da povuku listu, pa da se naknadno- povuku.

Nenad Stevandić kaže da Ujedinjena Srpska, iako SNSD-ov koalicioni partner, nije podržala njihovog kandidata. Niti zvanično bilo kojeg drugog.

Nenad Stevandić, predsjednik US:

“Nije prijatno živjeti u Banjaluci sa toliko sukoba. Mi trenutno u gradskom odboru nemamo odluku o bilo čijoj podršci, ali imamo odluku da US izbalansira i napravi da u Banjaluci nema političkih rovova, da ne živimo u sukobima, da ne živimo u blokiranju, već u realizaciji projekata.”

Jedini nezavisni kandidat Davor Dragičević, u borbu je ušao sam, kako navodi protiv lažnih patriota i ratnih profitera, kao alternativa, po njemu, nakaradnom sistemu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!