“Višemjesečno iscrpljivanje neće uspjeti, RS ekonomski i politički stabilna”

Vijesti 17. jul 202316:23 > 16:23 3 komentara
N1

U Vladi Republike Srpske u Banjaluci završen je veliki sastanak predstavnika političkih stranaka i funkcionera. Tema sastanka bila je aktuelna politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj. Na poziv premijera RS-a Radovana Viškovića odazvali su se ministri entitetskog i državnog nivoa vlasti, direktori, poslanici, šefovi, načelnici.

Ovo se dešava u momentu kada je NSRS izglasala, a Milorad Dodik potpisao ukaz o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Izjave za medije nisu htjeli davati predsjednik RS-a Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković.

Pred mikrofone su stali Miroslav Vujičić, delegat SNSD-a iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te direktor Civilne zaštite RS-a Milan Novitović.

U Banjaluci počeo sastanak: Tema politička i ekonomska situacija u RS-u

Vujičić je komentarisao ekonomsku situaciju u RS te rekao da je entitet finansijski stabilan. Dodao je i da Ustavni sud BiH nije nezavisan.

“To je praksa koja je nažalost prisutna od međunarodnih finansijskih institucija u zadnja 4 mjeseca. Bez obzira na stalna iscrpljivanja RS-a, mi ispunjavamo svoje obaveze i finansijski smo stabilni. Milorad Dodik je konstantno pod udarom Tužilštva BiH i to onog dijela na čiji utjecaj ima međunarodna zajednica. Tužilaštvo BiH bi trebalo biti nezavisno, ali nažalost to nije tako.”, rekao je.

Novitović je rekao da nti jednom tužiocu neće biti lagodno doći na teritorij RS nakon odluke NSRS.

“Mislim da nijedan tužilac sa nivoa BiH neće tako lagodno doći u RS. Nije da nekom prijetim, ali će to biti lični osjećaj svakoga, posebno nakon ove odluke NSRS. NSRS je legalna institucija, građani su glasali za poslanike, i narodni poslanici imaju pravo da rade u interesu građana RS-a. Predsjednik Dodik je poptipsao ukaz, objavljen je u Službenom glasniku i ne znam šta će iko moći uraditit osim institucija RS-a na teritoriji Republike Srpske”, kazao je.

“Analiza aktuelne političke i ekonomske situacije u Republici Srpskoj bila je tema sastanka predstavnika najviših institucija Republike Srpske sa direktorima javnih preduzeća i rukovodiocima u ministarstvima Vlade RS-a. Jedinstven odgovor nosilaca vlasti na sve veće pritiske predstavnika dijela međunarodne zajednice je garancija da će i u budućnosti RS ostati stabilna i funkcionalna zajednica u kojoj naš narod ima slobodan i siguran život”, prokomentarisao je Dodik na svom Twitteru.

Otkazan sastanak “Trojke” i partnera o deeskalaciji političke krize

Podsjetimo, najavljeni sastanak za danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predstavnika stranaka ‘Trojke’ i koalicionih partnera SNSD-a i HDZ-a je otkazan. Na njemu su trebali biti prezentirani planovi o deeskalaciji političke krize u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare