Višesatna rasprava o imenovanju Vijeća RAK-a, lista vraćena Vijeću ministara

Vijesti 25. maj 202119:15 0 komentara
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom tekovinom EU jer nije dobio podršku poslanika iz Republike Srpske, te je upućen na naknadno usaglašavanje. Poslanici iz Republike Srpske nisu podržali ni izmjene Krivičnog zakona BiH, koji su pretpostavljale širu definiciju govora mržnje.

Ipak, najdužu raspravu izazvao je Prijedlog odluke o imenovanju članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, posebno ime prvorangirane osobe, Antonia Beusa.

Za zastupnike opozicije, ali i SDA, Antonio Beus bio je sporan iz više razloga. Jer je na čelu udruge filmske industrije koja se nalazi u višegodišnjem sporu sa Udruženjem filmskih radnika zbog licence na audiovizuelna prava, jer je i predsjednik UO Fonda za kinomatografiju i zato što kao osoba koja je 2019. godine završila fakultet nije formalno ispunio uslove pet godina u struci nakon diplome iz obasti komunukacija.

No nije sporno samo ovo ime. Predložen je i Vladimir Jurišić, kum Milana Tegeltije, sekretar Općinskog suda u Banjaluci, pravnik bez bilo kakvog iskustva o komunikacijama. I njegovo ime veže za aferu

U HDZ i SNSD ove navode su odbacili uz opasku kako je komisija koja je pripremila listu birala najbolje kandidate, da zastupnici ne trebaju biti sudije, niti istražitelji.

Na kraju višesatne rasprave, glasanje je odgođeno. Na prijedlog klubova SDA, SNSD-a i HDZ BiH lista vraćena Vijeću ministara radi, kako je navedeno, razmatranja određenih zakonskih uslova.

Više pogledajte u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!