Višković: Na nivou BiH suspendovati akcize na gorivo

Vijesti 04. mar 202213:19 > 13:56 1 komentar
N1

Zbog poskupljenja i situacije na tržištu u Privrednoj komori RS je održan sastanak nadležnih iz ove institucije i Vlade RS. Premijer Radovan Višković predložio je privremeno suspendovanje akciza na gorivo, ali i nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice.

U četvrtak je najavljen sastanak na nivou entitetskih premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“RS godišnje ako nema akciza na naftu gubi oko 160 miliona KM”, kaže Višković, dodajući da bi trebali akcizu koja je 30 pfeninga na dizel i 40 pf na benzin da suspendiju na određeno vrijeme.

Premijer RS ipak ne isključuje mogućnost da se suočimo sa cijenom goriva od 3 KM, ali kaže da očekuje dosta od sastanka u četvrtak u Sarajevu.

“Zbirna, ukupna inflacija u januaru 2022. u odnosu na januar 2021. godine je 6.2 %. Šampion u toj inflaciji je nafta. Rast plata u RS je 8,6%. Znači da mjere koje je Vlada radila, na neki način su pokušale peglati tu situaciju po inflatornoj strani. RS plaća gas po 365 dolara na 1000 kubika, a cijena jutros na berzama je više od 2200 eura. Jučer je u jednom momentu premašila cijenu od 3000 eura”, objašnjava Višković.

Na pitanje N1 da li ta cijena za BiH ostaje do maja, Višković odgovara “do daljnjeg”.

Vlada je spremna i da zamrzne cijene brašna za potrošače u RS, ali se, kaže Višković o toj opciji još razmatra, kako ona ne bi bila zloupotrijebljena.

“Vlada opšta neizvijesnost”

Iz Privredne komore RS kažu da nema sektora koji nije pogođen.

“Došlo je do određenih situacija da su ljudi u nekoj neizvjesnosti, došlo je do prekida trgovačkih roba, lanaca. Rusija je prva izvoznica pšenice, Ukrajina sedma. Te cijene rastu u posljednjih sedam dana većom dinamikom nego inače”, kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS nakon sastanka sa predstavnicima Vlade RS.

Ističe da je potrebna dobra koordinacija na nivou BiH, ali da na ukrajinsko-ruski sukob ne mogu uticati.

Njemačka ulaže ogromne napore da dođe do toga gasa, kaže Ćorić navodeći da će cijene repromaterijala rasti, što bi moglo doprinijeti negativnim trendovima u privredi.

“Vlada opšta neizvijesnost, moraju se bukirati robe u narednih 5-6 mjeseci, čak i godinu dana”, zaključuje.

Cijene kartonske ambalaže, primjera radi, poskuplile su i do 50%, a navodi se i poskupljenje struje.

Privrednici koji trpe štete zbog rusko-ukrajinskog sukoba treba da se jave Privrednoj komori i Vladi RS.

Premijer Višković istakao je i da je uspješno riješen problem Sberbanke, koju je u RS kupila Nova banka.

“100 miliona depozita za jedan dan u ponedjeljak, podignuto je iz Sberbanke Banjaluka”, kaže premijer Viskovic.

Borcima mlađim od 60 godina, nezaposlenim biće isplaćena jednokratna pomoć od 100 KM pojedinačno, a njih ima preko 10 000 u RS.

Spoljnotrgovinska razmjena RS sa Rusijom i Ukrajinom prošle godine je, saopštava premijer, iznosila blizu 111 miliona KM.

Platni promet sa Rusijom u narednom periodu biće odblokiran, optimista je Višković, navodi da je u te pregovore uključena i Centralna banka, a pominje i Deutsche bank.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare