Višković sa Sattlerom: Vlada RS čvrsto opredijeljena za proces EU integracija

Vijesti 02. mar 202311:50 1 komentar
N1

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa šefom delegacije Evropske komisije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom.

Kako se navodi, u otvorenom i konstruktivnom razgovoru, razmotreni su predstojeći koraci u procesu evropskih integracija, nakon što je BiH u decembru prošle godine stekla status kandidata za članstvo u EU.

“Predsjednik Vlade Radovan Višković upoznao je šefa delegacije EU da Vlada Republike Srpske intenzivno radi na dva strateški važna projekta – izradi „socijalne karte“ i Strategije održivog razvoja, ističući da bi bila poželjna podrška EU ovom procesu, s obzirom na to da se će ovi dokumenti služiti svim nivoima vlasti, od lokalnih do entitetskih, kao i institucijama i ustanovama”, saopšteno je.

Govoreći o procesu evropskih integracija, predsjednik Vlade RS naglasio je da je Vlada Republike Srpske čvrsto opredijeljena za proces evropskih integracija, uz striktno poštovanje mehanizma koordinacije i ustavnih nadležnosti.

Dodik pozvao Schmidta da ga uhapsi

Predsjednik Vlade RS prenio je ambasadoru Sattleru da očekuje formiranje nove vlade Federacije BiH, te najavio da će, po uspostavi nove izvršne vlasti u drugom entitetu, inicirati zajedničku sjednicu dvije vlade kako bi se pokrenuli razgovori o strateškim projektima od obostranog interesa.

Takođe, na sastanku je bilo je riječi o ispunjavanju preuzete obaveze BiH u vezi ispunjavanja 14 prioriteta iz različitih oblasti, koje je Evropska komisija identifikovala 2019. godine, a čije je ispunjavanje uskoro vezano sa procesom otvaranja pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare