Višković: Vlada nastavlja da pomaže opštine, šta treba da ja vozim autobus, mogu i to! (VIDEO)

Vijesti 08. dec 202315:28 1 komentar
N1

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas u Banjaluci da će Vlada i dalje pomagati lokalne zajednice kroz razne podsticaje i podršku razvojnim projktima, kao i da u budžetu za narednu godinu ostaje 3,3 miliona KM za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine.

Višković je istakao da je taj iznos direktno usmjeren za njihove manje projekte, dok će Republika nastaviti da finansira sve veće poduhvate.

“Svake godine dajemo daleko više sredstava nego što je budžetom predviđeno. Projekti iz takvih opština su nam uvijek prioritet”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovao sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske.

On je naveo da nije opravdano nezadovoljstvo pojedinih lokalnih zajednica u vezi sa raspodjelom sredstava od povrata PDV-a i slično, jer lokalne zajednice dobijaju sredstva i mimo predviđenih u slučajevima prirodnih katastrofa ili kandidovanja određenih projekata.

Na pitanje kako Vlada može pomoći izrazito nerazvijene opštine, jer su neke poput Kneževa ostale bez autobuske linije, Višković odgovara:

-Mi za Vašu informaciju subencionišemo svih 30 godina postojanja RS sve prevoznike u svim opštinama RS tako što plaćamo prevoz djece u osnovnim školama, sufinansiramo srednjoškolce i tako dalje. Šta treba da ja idem voziti autobus, mogu i to da radim, nije problem, rekao je.

Upoznao je načelnike i gradonačelnike da Republika Srpska ima saradnju sa Saudijskim fondom za razvoj, te ih pozvao da do aprila apliciraju projekte iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, vodovoda, puteva…

On je naveo da je namjera da RS ima svoju sajber akademiju i tehnološki park, te je istakao da je sa predstavnicima Svjetske banke razgovarao o reformi javnih preduzeća i da će se pristupiti informatičkom osposobljavanju jedinice koja je formirana pri kabinetu, a što će omogućiti lakšu kontrolu rada javnih preduzeća.

“Tek sada smo došli u poziciju da putem dugoročnog kredita kod Svjetske banke obezbijedimo dovoljno sredstava da izmirimo sve obaveze zdravstvenog sektora da bi bio na trezoru. Nadam se da će to biti u prvom tromjesječju iduće godine. Svi domovi zdravlja idu na budžete lokalnih zajednica, a bolnice ostaju na nivou Republike”, rekao je Višković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare