Vitorog se smatra i najusamljenijom planinom u BiH: Hvaliti se znamo, ali zaštita nam teže ide

Vijesti 21. okt 202421:05 0 komentara
N1

Planine, rijeke, jezera, šume, ravnice i polja – unedogled bi se mogla nabrajati prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine. Hvaliti se, kad treba, znamo. Ali zaštiti ono što imamo – e, to nam teže ide. Tek 3% teritorije cijele zemlje je pod zaštitom. Ostatak je, uglavnom, naročito u posljednje vrijeme, na oku često sumnjivim investitorima.

Jesen, kao da posebno voli Vitorog. Planini na tromeđi Šipova, Kupresa i Glamoča oktobar je podario sve palete boja. A priroda – e ona je posebno izdašna na Vitorogu na kojem su tri jezera i podno kojeg izvire pet rijeka. Sa jedne od njegovih padina Pliva se vidi kao na dlanu i gubi se u njegovim obroncima u tišini koju narušava jedino pjesma ptica kojima je planina dom.

Goran Topić, ornitolog:

“Vjerovatno među tri najvrjednija područja za ptice na teritoriji čitave RS i među najznačajnijim područjima u BiH. Nekoliko vrsta se gnijezdi samo ovdje i nigdje na teritoriji Republike Srpske, jedna od njih se gnijezdi samo na ovom području i nigdje više na Balkanu”. 

To je samo jedna od posebnosti planine, kaže orintolog Goran Topić porijeklom iz Šipova koji se istraživanjem ptica bavi već 16 godina. Trenutno je dio istraživačkog kampa koji na prostoru Vitorogra evidentira sve karakteristike planine sa idejom da se ona proglasi zaštićenim područjem prije nego što neko pomisli na njenu eksploataciju.

Nataša Mazalica, Asocijacija “Green WAYS”:

“Međutim svjesni smo da se u BiH sada konstantno otvaraju rudnici raznih vrsta, kako lokalno tako i međunarodno da ne kažemo, odnosno da je Bosna sad pod pritiscima da se prirodni resursi BiH eksploatišu za neke sitne pare i na uštrb i na štetu prirode.”

Prvobitno su inicijativu za zaštitu Vitoroga podnijela lokalna ekološka udruženja, a domaći stručnjaci udružili su se u Mrežu za zaštitu prirode Bosne i Hercegovine u okviru koje se sada zalažu za povećanje procenta teritorije pod zaštitom. Trenutno je tek 3% teritorije zaštićeno, evropski standard nalaže da se taj procenat poveća makar na 10%.

Davor Šupuković, Udruženje građana Fojničani:

“Vidimo kakve se tragedije dešavaju zbog toga što ne vodimo računa o prirodi. Mi jednostavno moramo svi zajednički da djelujemo u tom pravcu da se što više prirode zaštiti, ali naravno na znanstvenim temeljima.”

Upravo naučna istraživanja prethode eventualnoj odluci o proglašenju nekog prostora zaštićenim. U slučaju Vitoroga istraživanja bi mogla trajati najmanje dvije godine, a obuhvatiće popis biljnih i životinjskih vrsta koje nastanjuju planinu i ostale prirodne elemente i bogatstva planine.

Dragan Kovačević, načelnik Odjeljenja za zaštitu prirodnog naslijeđa RS:

“Da li su vrijedni floristički elementi, da li su vrijedi faunistički elementi, da li je geodiverzitet u pitanju, da li je diverzitet pejzaža, kada to utvrdimo onda mi upisujemo zone, režim zaštite prvog stepena, zona drugog stepena, zona trećeg stepena i kažemo, ako je nešto vrijedno to stavljamo u zonu prvog stepena i propisujemo mjere koje kažemo – dozvoljava se, pa koje su aktivnosti dozvoljene, odnosno zabranjuju se aktivnosti koje mogu da naruše prirodnu vrijednost zbog čega je to područje i stavljeno pod zaštitu.”

Na Vitorogu je u vrijeme bivše države sagrađen vojni podzemno-nadzemni objekat sa tajnim strateškim resursima. Upravo je to dijelom i sačuvalo prirodu na planini, budući da je na njenom ostatku bila zabranjena gradnja, ali i planinarenje, pa se ovaj prirodni resurs smatra i neistraženim draguljem. Ipak, prilikom planiranja šetnji treba biti oprezan i ograničen samo na označene staze jer se planina smatra potencijalno minski sumnjivim područjem.

Vitorog se inače smatra i najusamljenijom planinom u BiH, zato što se ova planina ne naslanja na bilo koju drugu, ali se s nje i njenih oboda vide odlično i druge planine. Tako tu vidimo Goricu, Ravnu goru, podno koje se nalazi Jajce u vrijeme vedrijih dana. Priča se da se sa Vitoroga ne vide samo Šipovo, Glamoč i Kupres već i zeničke planine.

Nije samo pogled sa planine lijep. Mami i šetnja pitomim padinama Vitoroga, kao i njegova šumska prostranstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!