Vjeruju da su oni budućnost: Kakva deklaracija je danas potpisana u Sarajevu?

Vijesti 26. mar 202317:31 2 komentara
N1

Zelene partije Zapadnog Balkana potpisale su deklaraciju kojom su obećale izgradnju 100 godina mira, i to kako kažu, simbolično, u Muzeju sarajevskog atentata. Cilj je, ističu, ostvariti uspjeh zajedničkim radom i to na zaštiti životne sredine, osiguranju stabilnosti i sigurnosti, zaštiti ljudskih prava te borbi protiv organizovanog kriminala, a sve to moguće je osigurati samo regionalnim pristupom. Dosta je podjela i gradnje zidova, želimo graditi mostove, poručili su ujedinjeni Zeleni, uz podršku kolega iz različitih zemalja EU.

Zeleni su potpisali kako kažu “Deklaraciju mira”. Obavezali su se na zajedničku, regionalnu saradnju u oblastima klimatske krize, zagađenja životne sredine, energije, ali kako kažu i organinzovanog kriminala. Pregovori oko zajedničkog nastupa, kažu Zeleni, trajali su godinu dana.

“Ovo je naša inicijativa, potekla je od svih nas, niko nije došao da nam kaže kako treba zajedno da radimo, zato je ovo autentična inicijativa koja će se i dalje razvijati, zato što zagađenje vazduha, zagađenje vode ne poznaje granice, isto tako korupcija, organizirani kriminal, ne poznaju granice”, pojasnila je danas Maja Moračanin iz Sjeverne Makedonije.

“Pa evo vidite da je dogovor moguć, evo mi smo se dogovorili, znači može, pa ako smo se mi Zeleni dogovorili što se ne bi socijaldemokrate dogovorili ili konzervativci, što se ne bi svi drugi dogovorili na kraju imamo zajednički interes a to je kvalitetan život svih građana kojih ovdje ima još uvijek 20 miliona”, dodao je Nebojša Zelenović iz pokreta ‘Zajedno’ iz Srbije.

Zeleni vjeruju da su upravo oni budućnost. No, svjesni su izazova i sredine u kojoj predstavljaju svoje programe. Kako prevazići etnonacionalističke politike, kao i nisku svijest građana kada je riječ o zaštiti okoliša?

Detalje donosi Adisa Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare