Vjetrenica: Najveća pećina u BiH, stara je pet miliona godina, a od danas je na listi UNESCO svjetske baštine

Vijesti 26. jul 202415:07 0 komentara

Vjetrenica, najveća pećina na području Bosne i Hercegovine, zaštićeni spomenik prirode, te turističko odredište u jugoistočnom dijelu naše zemlje, od danas se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine, izglasano je u New Delhiju na 46. sjednici Odbora za svjetsku baštinu. Prošle godine smo posjetili ovaj prirodni fenomen, neprocjenjivog bogatstva i široke bioraznolikosti.

Stara oko pet miliona godina pećina Vjetrenica prirodni je dragulj koji je prvi put otvoren 1964. godine, u nju je bilo moguće ući do 1991., a nakon toga je bila zatvorena više od 18 godina.

Nalazi se u Općini Ravno, na zapadnom kraju Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine. Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH. Obiluje vodom, ima četiri vodena toka i više desetaka manjih periodičnih tokova s mnogim podzemnim jezerima: 180 m dugo je Veliko jezero, zatim Duboko jezero s najvećom dubinom od četiri metra, Malo jezero i druge. Prvi put se spominje polovinom prvog stoljeća u djelu “Povijest prirode”.

Vjetrenica na UNESCO listi kulturne i prirodne baštine

Riječ je o poprilično bogatom pećinskom svijetu koji sadrži brojne životinjske vrste, čovječiju ribicu, prirodna jezera, pitku vodu, pećinske ukrase kao i legende i mitove. U njoj se nalazi grupa stalagmita koji leže na klini, a kojoj je prije stotinjak godina hadžibeg Rizvanbegović, kad je posjetio Vjetrenicu s vojskom, dao ime Tursko groblje, jer ga je izgledom podsjetilo na mezarje. Inače, to se smatra prvom posjetom Vjetrenici. Tu je i umjetno napravljen kameni stol i nekoliko kamenih sjedišta koji se dovode u vezu s hajducima, jer su se oni po starim predanjima, u davna vremena tu skrivali i a tama i dubina Vjeternice davala im je sigurno utočište.

“Iz Vjetrenice puše snažan vjetar zbog razlike u temperaturi i pukotina u brdu u kojem se nalazi Vjetrenica. Unutarnja temperatura je uvijek 11 stupnjeva i što je veća razlika u temperaturi vjetar je snažniji.Sve one koje put nanese u ljetnom periodu slobodno dođite na prirodnu klimatizaciju,” istakla je Helena Brajković, stručni vodič.

Priču o vjetrenici pogledajte u izdanju N1 emisije Fenomeni posvećene Vjetrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!