Vježba EUFOR-a kod Sarajeva: “Sposobni odgovoriti na svaku prijetnju”

Vijesti 15. sep 202313:05 1 komentar
N1

U bazi Butmir kod Sarajeva obavljena je pokazna vježba snaga EUFOR-a, a na kojoj su demonstrirane sposobnosti i na kopnu i u zraku.

Današnja vježba i Dan visokih zvanica organizovani su u sklopu godišnje vježbe “EUFOR brzi odgovor 2023”. U principu, vježba će se širom Bosne i Hercegovine održavati sve od 11. do 29. septembra. Cilj je demonstracija pokazati spremnost EUFOR-a i podršku u održavanju stabilnog okruženja u BiH, a u vježbi učestvuju vojnici iz 22 države učesnice misije EUFOR-a.

N1

Komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer danas je poručio kako su ove snage “partneri bh. vlastima, Oružanim snagama BiH, organima za provedbu zakona i na kraju, ali i svakom pojedinom građaninu i građanki Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnost, politička uvjerenja ili vjersku pripadnost.”

“Mi smo sposobni odgovoriti na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju. Vježbom ‘Brzi odgovor’ testiramo mehanizme za brzu aktivaciju i integraciju naših rezervnih snaga sa trupama raspoređenim u području operacije“, dodatno je naglasio Habermayer.

N1

Vježbama i Danu zvanica prisustvovali su i predstavnici državnih organizacija i stranih ambasada, između ostalih i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, te šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare