“Vlada FBiH i EPBiH pokušavaju naći nove načine da izvuku još novca iz privrede”

Vijesti 22. feb 202216:01 0 komentara
N1

Predstavnici poslodavaca i sindikata upozorili su danas na moguće negativne posljedice poskupljenja električne energije na poslovanje kompanija i broj zaposlenih i pozvali Vladu FBiH da hitno reaguje.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je na pres-konferenciji da se pokazalo da usvajanje izmjena Zakona o električnoj energiji FBiH nije riješilo probleme poskupljenja.

– Rekao bih da Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH pokušavaju da nađu nove načine kako da izvuku dodatni novac iz privrede pa tako i kroz nove ugovore koje nude privrednim društvima – naveo je Smailbegović.

Pojasnio je da je u novim ugovorima ograničena količina električne energije s tolerancijoim za prekoračenje od pet posto, a penali za veće prekoračenje su rigorozni i mogu skoro uduplati račun.

Smailbegović je istakao da je posebno problematično što ugovori predviđaju da će ukoliko Elektroprivreda iz bilo kojeg razloga bude morala uvoziti električnu energiju ona tu veću cijenu uračunati u troškove.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić izrazila je zabrinutost da će poskupljenje električne energije dovesti do otpuštanja radnika i smanjenja plata.

Naglasila je da već imaju informacije iz određenih firmi da se radnicima nude ugovori s minimalni platom – 532 KM, što se opravdava poskupljenjem struje.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez poručio je da je neophodno zaustaviti poskupljenja koja dovode do otpuštanja radnika i pozvao Vladu FBiH da hitno poduzme potrebne mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!