Vlada FBiH kreće u “borbu” za stanovništvo: Najavljena strategiju demografskog razvoja, naglasak na iseljavanju i bijeloj kugi

Vijesti 15. nov 202318:25 0 komentara
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Odluku o izradi Strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH. Demografskom strategijom definirat će se strateški ciljevi, prioriteti i mjere usmjerene na suzbijanje negativnih demografskih trendova u FBiH, s posebnim fokusom na pitanja iseljavanja stanovništva u druge zemlje, niske stope nataliteta, starenja stanovništva i druga pitanja od značaja za promjene u demografskoj strukturi stanovništva.

Ovom odlukom se pokreće postupak izrade Demografske strategije kojom će se na sistematičan i sveobuhvatan način pristupiti rješavanju ovog problema na području cijele Federacije BiH. U procesu će se primjenjivati ključna načela izrade strateških dokumenata u Federaciji BiH, a to su otvoreni model koordiniranja, ravnopravnost spolova, horizontalno i vertikalno koordiniranje svih nivoa vlasti u Federaciji, partnerstvo, te javnost i transparentnost.

Nositelj izrade sektorske strategije je Vlada FBiH putem posebne radne grupe za izradu Demografske strategije. U Odluci se utvrđuje da se u izradu i finaliziranje Demografske strategije kroz proces javnih konsultacija, uključuju svi relevantni federalni i kantonalni organi uprave, jedinice lokalne samouprave preko Saveza općina i gradova FBiH, te druge vladine institucije i nevladine organizacije.

Finansijska sredstva za izradu Demografske strategije osiguravaju se iz donatorskih sredstava.

Nacrt ove strategije dostavit će se do 31.3.2024. godine na dalje postupanje Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Izgradnja dionice autoceste Nemila-Donja Gračanica

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku kojom je utvrdila javni interes za izgradnju dionice na autocesti Nemila – Donja Gračanica na Koridoru Vc. Ova odluka je donesena u skladu sa Elaboratom dopunske eksproprijacije K.O. Nemila tunel. JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju pomenute dionice, te im je istovremeno naloženo i da pokrenu postupak eksproprijacije nekretnina.

Sredstva za realizaciju ove odluke osigurat će JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar iz vlastitih sredstava, putem međunarodnih kredita i djelomično grant sredstvima.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti, a Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

U razlozima za donošenje ove odluke predlagač, između ostalog, podsjeća da je od donošenja Odluke Vlade FBiH iz 2016. godine, u međuvremenu došlo do određenih izmjena tehničkog rješenja, što je u konačnici rezultiralo izradom dopune Elaborata eksproprijacije K.O. Nemila-tunel. Zbog svega navedenog bilo je potrebno da Vlada Federacije BiH donese odluku o utvrđivanju javnog interesa za dionicu Nemila – Donja Gračanica kako bi se omogućilo pokretanje postupka eksproprijacije nekretnina na toj dionici, a što je ujedno i preduslov za realizaciju projekta izgradnje autoceste na ovoj dionici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!