Vlada HNK otvorila tri namjenska računa za sanaciju područja pogođenih poplavama: Jablanici odobreno 40.000 KM jednokratne pomoći

Vijesti 11. okt 202413:22 0 komentara
Vlada HNK

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je hitnoj telefonskoj sjednici, u skaldu s vanrednim okolnostima prouzročenim bujičnim poplavama u HNK, donijela Odluku o otvaranju namjenskih transakcijskih računa na koje će biti moguće izvršiti izravne uplate sredstava s namjenom sanacija štete od poplava.

“S ciljem potpune transparentnosti i poradi lakšega praćenja utroška sredstava, Odlukom su otvorena tri namjenska računa za: sanaciju stambene infrastrukture, sanaciju putne infrastrukture i sredstva namijenjena za pomoć fizičkim i pravnim osobama”, navode iz Vlade HNK.

Dodaju da je po Zahtjevu načelnika Općine Jablanica odobreno je 40.000,00 KM jednokratne pomoći za hitne intervencije u toj općini.

“Sredstva su namijenjena za provedbu interventnih mjera na pronalasku nestalih osoba, hitnu sanaciju oštećene infrastrukture, nabavu goriva za teške strojeve te za podmirenje troška osiguranja hrane, pića i smještaja za unesrećene osobe i za spasilačke ekipe. Istu odluku za Grad Konjic Vlada će usvojiti čim dokumentacija bude kompletirana”, kažu iz Vlade HNK.

Vezano za elementarnu nepogodu koja je pogodila prostor sjevernoga dijela HNK, Ministarstvo prometa i veza HNK izradilo je analizu stanja na regionalnim saobraćajnica R-418b i R-437. Usvojivši podneseni izvještaj, Vlada je resornomu ministarstvu naložila i daljnje intenzivne aktivnosti na hitnom otklanjanju štete, kao i na izradbi Plana sanacije oštećenih regionalnih prometnica koji će uključivati dinamički i finansijski plan.

“Vlada nastavlja s usvajanjem interventnih odluka, na tragu djelovanja Štaba za koordinaciju svih aktivnosti za procjenu šteta, saniranje šteta i pomoći jedinicama lokalne samouprave i stanovništvu pogođenih područja prouzrokovanih poplavama na području HNK”, zaključuje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!