Vlada KS donijela nove mjere za povećanje sigurnosti u saobraćaju

Vijesti 28. maj 202314:49 14 komentara
N1

Vlada KS je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela nove mjere koje podrazumijevaju veću policijsku aktivnost s ciljem obezbjeđivanja što veće sigurnosti u saobraćaju. Kako je rečeno, jedan dio će biti implementiran hitno, a jedan dio mjera dugoročno.

Dat ćemo podršku kao Vlada i pitati naše institucije i organe, policiju, MUP i strukture i Tužilaštvo: Da li u ovom trneutku imaju sve potrebno na raspolaganju kako bi ovaj slučaj završili i prevenirali ono što bi se moglo u skorije vrijeme desiti? Uspjeli smo dobiti relevantne informacije šta se desilo kobnog dana i određeni dio prijedloga šta bi institucije KS mogle poduzeti u ovom periodu“, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade KS. Medijima se obratio zamjenik premijera, Emir Dedović.

Jedan dio kao hitno i preventivno, drugi dio kao dugoročne stvari“, kazao je ministar finansija i zamjenik premijera, Emir Dedović kao uvod u nove mjere koje su donesene na današnjoj vanrednoj sjednici.

Potom je naveo koje mjere će se hitno implementirati.

Mjere koje se odnose na policiju, sama policija je počela određene stvari već jučer raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19:00 do 07:00 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama. Druga stvar pojačana kontrola i podrška u automobilima i presretačima koji registruju one koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i kamerama. To je mjera koja će pomoći dok ne prekrijemo grad kamerama onako kako treba”, naveo je Dedović.

“Četvrta mjera koju smo donijeli jeste da završimo i otklonimo prepreke koje su danas prisutne, da se trajno oduzme vozilo prekršiocima ovih mjera. Mi smo konstatovali gdje su prepreke u sistemu da to završimo i dat ćemo rokove da to što prije završimo i da oni koji koriste automobil nikad više ne mogu biti u prilici da imaju to vozilo na raspolaganju. Naredna stvar je da ćemo povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje i to u proceduri koja je neophodna za to“, kazao je Emir Dedović.

Naredno je da ćemo u proceduri pokrenuti smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva, u što kraćem roku, sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h“, dodao je.

“Ići ćemo u pokretanje kampanje gdje ćemo promovirati smanjenje nasilja i delikvencije u KS.”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare