Vlada KS: Protest Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja je neprihvatljiv

Vijesti 08. feb 202420:31 0 komentara
N1

Vlada Kantona Sarajevo oglasila se danas povodom najavljene protestne šetnje Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja. Smatraju neprihvatljivim protest koji je za 14. februar najavljen u Sarajevu, jer su, kako navode, već uvažili prvobitno traženo povećanje koeficijenta prosvjetarima za 10 posto te najavili i mogućnost dodatnog povećanja za radnike u obrazovanju s najnižim primanjima.

Sindikalci su u međuvremenu proširili zahtjeve od kojih su neki nedovoljno precizirani, dok neki čak nisu ni u kantonalnoj nadležnosti, kao što je traženo davanje mogućnosti prosvjetarima za prijevremeno penzionisanje ili dodjeljivanje statusa službenih osoba, istakla je resorna ministrica.

N1

Podsjetimo, iz Sindikata najavljuju velike proteste u srijedu, 14. februara, na kojem se očekuje dolazak više od 1.000 prosvjetnih radnika. Vlada je Sindikatu ponudila povećanje plate za 10 posto te se obavezala na dodatno povećanje od 5 posto u idućoj godini.

“Povećanje u odnosu na decembar prošle godine bi iznosilo 19,9 posto povećanje plata. Nažalost naši sindikati ne prihvataju to, oni traže neke druge ustupke koje Vlada KS neće i ne može dati zato što oni nisu zakoniti i zato što oni nisu u skladu sa nadležnostima Kantona Sarajevo”, rekao je premijer KS Nihad Uk.

“Druge zahtjeve mi ne možemo ispuniti zato što su nedovoljno precizni, odnosno, nisu u našoj nadležnosti, spadaju u nadležnosti Federacije, npr. beneficirani radni staž, dodjeljivanje statusa službene osobe je na državnom nivou”, rekla je Niada Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Ukoliko Sindikat ipak ostane pri odluci o protestima iduće sedmice, u Vladi će započeti nove pregovora oko kolektivnog ugovora.

“Ne mogu da obećam na ovaj način Vlada neće sigurno moći obećati bjanko iznos koji je u ovom trenutku na raspolaganju zbog drugih finansijskih tokova u narednim mjesecima”, kazao je Uk.

Iz vlade kažu da je u zadnje tri godine prosvjetnim radnicima u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja plata povećana za otprilike 48 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!