Vlada KS se zadužila kod EBRD, poznato na šta će novac biti utrošen

Vijesti 12. maj 202116:55 0 komentara
FENA

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto i kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenje i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović potpisali su danas s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Ugovor o preuzimanju kredita od 10 miliona eura za finansiranje infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo.

“Ovo je dio projekta koji smo pokrenuli još 2019. godine. Radi se o jednom savršenom konceptu jer ne samo da dobivamo kredit po vrlo povoljnim uslovima, mi 20 posto tog iznosa dobivamo kao grant sredstva, znači nepovratna sredstva što praktično poništava kamate i druge naše obaveze po ovom kreditu. Ta sredstva ulažemo u renoviranje i utopljavanje javnih zgrada što direktno dovodi do uštede energije uz očuvanje okoliša”, kazao je premijer Forto.

Kreditom će biti obnovljeno 40 javnih zgrada, od toga 17 objekata osnovnih i osam srednjih škola, šest vrtića, četiri zgrade fakulteta, tri objekta JU Studentskog centra i dvije zgrade JU Dom zdravlja KS.

Kako je istaknuto, ovakvim ulaganjem povrat i benefiti uloženog su vrlo brzo vidljivi zbog čega će Vlada KS i ubuduće nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima.

Ministar Hadžiahmetović je još jednom podcrtao benefite ovakvih projekata, finansijske uštede koje imaju javne institucije zbog manjeg utroška toplotne energije, značajno smanjeno zagađenja zraka, kao i ugodniji i zdraviji uslovi za rad uposlenih i svih onih koji borave u ovim objektima.

Kako je danas najavljeno, projekat utopljavanja javnih zgrada u Kantonu Sarajevo trebao bi početi krajem ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!