Vlada ograničava cijene namirnica preko marži: Građani ogorčeni, prodavci najavili nova poskupljenja mlijeka

Vijesti 29. sep 202319:35 0 komentara
N1

Svako od svakog prepisuje, pogotovo ovi što su blizu jedni drugima, fizički. Trgovački lanci u Federaciji BiH će zamrznuti cijene za određene proizvode iz osnovne potrošačke korpe. Ekonomisti složni da ograničavanje marži nema dugoročan efekt. I svi vide da to nije rješenje.

Građani danas, o cijenama namirnica, više nego spremni da govore.

Pogodila ih je najava da će marže na cijenu 15 proizvoda, između ostalih riže, jaja, mlijeka, soli biti ograničene na one iz marta 2023. Šta to uopšte znači pitaju se?!

“Neće niko znati jer već su najavili poskupljenje mlijeka prije marže, to je 100%. Evo Konzum stavio obavijest. I šta će opet će uzeti sebi maržu, kome oni lažu, kako ih nije stid”, govore.

“Oni samo lažu, oni su to davno trebali ograničiti, nego su dozvolili da idu idu cijene, pa sada neko ograničenje, kakvo ograničenje, kila krompira dvije marke, šta će oni ograničiti…”, razočarano će građanin.

“Šta će penzioneri, kada dižu penzije dižu 2 ili 3%, kada diže sebi cijene diže 500 maraka”, dodaje drugi.

“Uz dužno poštovanje onih koji se trude da nam olakšaju život, neka iznađu bolji način“, još je jedan od odgovora.

Bolje ideje vlast za sada nema. Jer, sličnih mjera je bilo i ranijih godina. Nisu tada, a neće ni sada donijeti rezultate – mišljenja su pojedini ekonomisti.

“Uglavnom dođe do pada cijena ukoliko se to desi na globalnom nivou, isto tako i do rasta cijena. Zašto, jer imamo uvoznu inflaciju. Mi inflaciju uvozimo i vrlo je teško kontrolisati. A inflacija se rješava kroz monetarnu, fiskalnu politiku, a ne kroz neposrednu kontrolu cijena”, kaže ekonomista Admir Čavalić.

Na listi nisu ni tikvica, ni patlidžan, ni paprika

Dodaje da će ovu odluku biti teško ispoštovati i na terenu, ali i kontrolisati.

“Da se uradi dogovorna intervencija, da trgovački lanci u saradnji sa vladom dogovore snižavanje određenih cijena, jer to samo od sebe neće doći“, rekao je Čavalić.

Da je kraj mjeseca, svjesni i prodavači na jednoj od sarajevskih pijaca. Štandovi poluprazni. I oni puni, rijetko posjećeni. Razlog, kažu građani, na listi nisu ni tikvica, ni patlidžan ni paprika, namirnice od kojih danas treba napraviti ručak.

Svoju kupovini bračni par Dedović obavio je van pijace. U kesama dnevno potrebne namirnice. Jedino mlijeko sa liste.

“Ne može od soli ništa samo, treba svašta nešto, ne treba više cijene, dosta je više, ovo je previše… Što je otišlo, skupo. Treba sniziti, a jok skupljati“, kažu.

“Trebali su to prije rješavati prije nego dođe do novih poskupljenja, stvarno je ovo nenormalno”, govore građani.

Uprkos poskupljenjima pojedini nastoje zadržati optimizam. Svjesni da im jedino to preostaje ili nesvjesni koliko bolje može i trebalo bi da bude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!