Vlada RS formirala “radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju RS”

Vijesti 30. maj 202415:48 3 komentara
RTRS

Nakon današnje najave predsjednika Repubike Srpske Milorada Dodika da će u narednih 30 dana donijeti "sporazum o razdruživanju" ovog od drugog bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada RS donijela je danas Rješenje o imenovanju "radne grupe" za njegovu izradu čime i dalje nastavljaju sa retorikom i radnjama koje je Američka ambasada oštro osudila i zabranila.

Naime, ambasada SAD-a je u nedavnom reagovanju jasno naglasila da nikakvo razdruživanje ne dolazi u obzir, odnosno,  da razdruživanje znači i njen kraj. 

Oglušujući se na takva upozorenja, iz RS su formirali radnu grupu koju čine Miloš Bukejlović, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova, Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske, Lazar Stjepanović, pravni predstavnik Republike Srpske, Јelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske, Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Goran Maričić, direktor Poreske uprave.

Dalje navode da će zadatak ove radne grupe biti da sačini ovaj sporni “Prijedlog o mirnom razdruživanju RS od FBiH” i da će ga Vlada RS predložiti na sjednici Narodne skupštine RS.

Treba podsjetiti i na to da je Američka ambasada u svom reagovanju potcrtala da će SAD braniti i štititi svoje interese te  da ne postoji “međunarodna zavjera da se ukine RS”.

Međutim, Dodik je danas ponovo osuo uvrede i po SAD-u, ali i kolegama iz Sarajeva nazivajući ih američkim miljenicima, dok je za BiH rekao da je to karikatura od države – u kojoj godinama egzistira i zarađuje platu kao i njegovi najbliži saradnici koji se služe njegovom retorikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare