Vlada RS prihvatila Informaciju o cijeni gasa, podrška i za uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve „112“

Vijesti 15. aug 202414:43 0 komentara
Vlada RS

​Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa po Ugovoru o transportu prirodnog gasa zaključenom 2.2.2024. godine između „Sarajevo-gas“ a.d. Istočno Sarajevo i „Energoinvest" d.d. Sarajevo.

“Vlada Republike Srpske konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela Rješenje broj 01-191-23/24/R-10-746 od 27.6.2024. godine kojim se privrednom društvu „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa za zonu „Zvornik 1/Karakaj-Kladanj (Starić)“ za tarifni period od tri godine, imajući u vidu elemente utvrđene u tarifnom postupku po osnovu kojih je određen regulatorni potrebni prihod (regulativna osnova, utvrđeni troškovi, vrijednost kapitala, stopa povrata, povrat na kapital). U skladu sa odredbama člana 10. Ugovora o transportu prirodnog gasa od 2.2.2024. godine, te imajući u vidu navedeno rješenje, Vlada je saglasna da se tarife utvrđene istim primjenjuju na cijelu 2024. godinu. Zadužuju se Ministarstvo energetike i rudarstva i privredno društvo „Sarajevo gas“ a.d. Istočno Sarajevo da sa usvojenim zaključkom upoznaju naručioca „Energoinvest” d.d. Sarajevo i provedu ostale potrebne aktivnosti u cilju ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana”, navode iz Vlade RS.

Vlada Republike Srpske je prihvatila je i Informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Vlada Republike Srpske podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve „112“ uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je saglasna sa Nacrtom zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“.

“Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Zadužuju se sve republičke institucije koje nakon donošenja ovog zakona, na bilo koji način budu učestvovale u postupku uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ sa tehničkog, organizacionog i svakog drugog aspekta da obezbijede zaštitu interesa i nadležnosti Republike Srpske. Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju o ovom zaključku upozna poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ministre u Savjetu ministara BiH koji dolaze iz Republike Srpske. Kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u ovom Nacrtu zakona uvažilo je primjedbe koje su kao usaglašene na nivou Republike Srpske dostavljene u julu mjesecu. Nacrt zakona koji je u prilogu Informacije stvara zakonski preduslov za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ u Republici Srpskoj i BiH uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti u pogledu rada hitnih službi”, dodaje su saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!