Vlada RS prihvatila novo zaduženje na Londonskoj berzi

Vijesti 20. apr 202122:15 > 22:17 2 komentara
Vlada RS

Vlada Republike Srpske (Vlada RS) je na 22. posebnoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, saopšteno je.

“U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za 2021., Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija, dana 20. aprila 2021. uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75%”, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Obveznice će biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi, saopšteno je.

U transakciji je učestvovalo više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovana investitora sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, stoji u dopisu, od kojih su najveći i najznačajniji iz: Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz Republike Srpske.

“Republika Srpska je ovom transakcijom nastavila da aktivno upravlja javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa”, poručili su.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare