Vlada RS usvojila izmjene Krivičnog zakonika: Nastavak umanjivanja prava manjina, izbrisan termin “rodni identitet“

Vijesti 04. jul 202414:34 0 komentara
Vlada RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske iz kojeg se briše rodni identitet.

Iz Vlade RS kazali kako su se ovim “vrši usklađivanje Krivičnog zakonika sa odredbama Ustava Republike Srpske”.

“Iz Krivičnog zakonika Republike Srpske briše se rodni identitet, jer Ustav Republike Srpske propisuje da su građani Republike Srpske ravnopravni u slobodama, pravima i dužnostima, jednaki su pred zakonom i uživaju istu pravnu zaštitu bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest, socijalno porijeklo, rođenje, obrazovanje, imovno stanje, političko i drugo uvjerenje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo”, naveli su iz Vlade RS.

Prijedlog će biti upućen u NSRS.

Stručnjaci su ovaj prijedlog ocijenili diskriminatornim i strahuju da će dozvoliti govor mržnje prema transrodnim osobama.

Kuća ljudskih prava Banja Luka s banjalučkim Helsinškim parlamentom građana i drugim organizacijama i pojedincima uputila je komentare i prijedloge za povlačenje izmjena, uz objašnjenje da se njima umanjuje pravna zaštita manjinskih, marginalizovanih i ranjivih grupa.

“Taj korak nas udaljava od obećanog evropskog puta koji smo potpisali sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU. U tom smislu, EU je donijela direktivu koja je stupila na snagu, gdje je prepoznat rod kao posebno zaštićena karakteristika a, osim toga, Istanbulska konvencija primjenjuje se na čitavu BiH i ona obavezuje našu državu“, kaže Tea Pokrajčić, koordinatorica Kuće ljudskih prava Banja Luka za Detektor.

Ona prijedlog za brisanje termina “rodni identitet” smatra korakom unazad za zakonodavstvo Republike Srpske.

Ako predložene izmjene stupe na snagu, iz Kuće ljudskih prava strahuju da bi se otvorila mogućnost da zločini iz mržnje – prema osobama s različitim rodnim identitetima – neće biti prepoznati, što može dovesti do blažih kazni za počinitelje ili u nekim situacijama i do potpunog izostanka pravne zaštite za žrtve.

Prema podacima Rozog izvještaja Sarajevskog otvorenog centra (SOC), tokom 2023. godine evidentirano je 20 incidenata i krivičnih djela zasnovanih na predrasudama prema osobama manjinskog rodnog identiteta, od čega njih 14 na osnovu seksualne orijentacije, dva na osnovu rodnog identiteta i četiri incidenta po oba ova osnova.

Darko Pandurević, rukovodilac zagovaranja u SOC-u objašnjava da se broj prijava članova LGBTIQ+ zajednice, a koje se tiču govora mržnje i zločina iz mržnje, povećao u odnosu na prethodne godine. On objašnjava da mržnja i nasilje prema transrodnim osobama sada neće moći biti okvalifikovani kao zločin iz mržnje i neće moći imati otežavajućih okolnosti koje bi počinioce dovele do strožije sankcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!