Vlada TK o mjerama u utorak: Roditelji već šalju prijedloge kako zaštititi djecu

Vijesti 16. jun 202318:29 0 komentara
N1

Nepromijenjeno je zdravstveno stanje nastavnika koji je upucan u školi Lukavac Grad. Za oca dječaka koji je pucao, Tuzilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je jednomjesečni pritvor. Reakcije na dešavanja sve su oštrije. Premijer TK Irfan Halilagić kazao je za N1 kako će Vlada ovog kantona održati tematsku sjednicu u utorak na kojoj će biti razmatrana informacija o ovom slučaju te biti doneseni zaključci i odluke u kojem pravcu dalje djelovati. U Danu uživo govorio je o tome ko je kriv, zbog čega mnogoljudniji kanton nema dječiju psihijatriju te da li će se vršiti revizija oružja koje posjeduju građani TK, s naglaskom na roditelje.

Šta je kantonalna vlada preduzela nakon onoga što se prekjuče dogodilo u Lukavcu?

S obzirom na kompleksnost samog događaja još smo u fazi prikupljanja informacija. Nadležno tužilaštvo i dalje obavlja istragu. Mi ćemo nakon što pribavimo sveobuhvatnu informaciju za što smo zadužili tri ministarstva u utorak održati tematsku sjednicu Vlade TK na kojoj ćemo to razmatrati i vjerujem doći do konkretnih zaključaka i odluka u kom pravcu dalje djelovati. Svakako je to potrebno.

Kakvo je zdravstveno stanje ranjenog nastavnika Nedima Osmanovića?

Bio sam u UKC. On je u svjesnom stanju, komunicira sa okolinom. Nadamo se da će oporavak ići u pravom smjeru.

Problem je bio gdje smjestiti dječaka koji je pucao na nastavnika u školi. TK nema prostor za ovakve namjene. Zbog čega?

Vjerujte da nažalost treba da se desi ovakva situacija da ja godinu dana nakon što sam preuzeo poziciju premijera dobijem takvu informaciju. U fazi izgradnje je objekat dječije psihijatrije, a kako su rekli, bilo je ‘zapelo’ za oko 250.000 KM gdje sam stavio na raspolaganje Vladu i resurse. Nažalost to je realnost u koju sam se i ja uvjerio, ali računam da ćemo barem u konkretnom slučaju opredijeliti da završimo barem taj objekat.

Kako i u kojem smjeru dalje djelovati da se osigura veći stepen bezbjednosti učenika, nastavnika i drugog osoblja?

Mi prije svega moramo prihvatiti da je to jedan širi društveni problem koji se ne rješava samo na nivou kantona, entiteta i države. Činjenica da je ovo sve došlo iz susjedne države, tragičnim događajem koji se desio u Srbiji, ne mislim da se kanton može posmatrati kao ostrvo. Mi ćemo uraditi sve da budemo inicijatori promjena koje su potrebne u oblasti sigurnosti, obrazovanja i drugim s naglaskom na suzbijanju maloljetničke delinkvencije koja je u zamahu.

Ko je kriv što uprkos upozorenjima na ponašanje dječaka koji je pokušao ubistvo nastavnika, nije bilo reakcije institucija?

Razne informacije i dezinformacije su se pojavile. Mi nismo niti možemo ući u tok istrage, ona će pokazati ko je u lancu odgovornosti bio taj koji nije učinio određeni korak za koje je bio dužan da ga učini. Ovdje treba one koji su na bilo koji način odgovorni privesti pravdi. S druge strane, moj je dojam da su institucije poduzele određen korake, očigledno nisu bili dovoljne. Sve anomalije i greške sistema moramo detetkovati i riješiti na pravi način kako ne bismo došli u poziciju u kojoj smo se našli prekjuče.

Ovaj događaj otvorio je još jedno pitanje: prisutnost nelegalnog oružja. Postoji li mogućnost da se intenziviraju akcije prikupljanja takvog oružja od građana?

Bez obzira što su to redovne aktivnosti službenika MUP-a TK jedan od zaključaka sjednice će sigurno ići u pravcu intenziviranja provjera kako bismo provjerili ko ima oružje i da li čuva na propisan način. U ova dva dana dobijamo inicijative od samih roditelja da na početku školske godine svako od roditelja podnese ovjerene izjave da ne posjeduju ili ako posjeduje da na adekvatan način tretiraju isto. Sve inicijative ćemo obraditi.

U kakvom su stanju poplavljena područja?

Nas je ta vrsta prirodne nesreće zadesila u trećini kantona. Uvjerio sam se na terenu u razmjere tih šteta. Naša reakcija jeste sjednica Vlade TK, pripremljen je rebalans budžeta. Procjene šteta iznose oko 10 miliona KM. Rebalansom budžeta i kroz druge programe uložit ćemo 5-6 miliona KM. Vjerujem da će Skupština TK podržati taj rebalans i da ćemo dobiti odvezane ruke da reagujemo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!