Vladajući u KS se nadaju rekonstrukciji Vlade, opozicija kaže da nema dovoljno ruku

Vijesti 03. okt 202319:25 0 komentara
N1

Dnevni red sa čak 77 tačaka pred poslanicima Skupštine KS. Ipak, nijedna se ne odnosi na najavljenu rekonstrukciju Vlade. No, nije da se o tome nije govorilo. Dok opozicionari tvrde da za ovaj proces nema dovoljno ruku, predstavnici vlasti ne isključuju mogućnost da će Kanton Sarajevo novo rukovodstvo dobiti do kraja godine.

“Čekajući Godoa”. Ovako je poslanik SBiH Muamer Bandić opisao, najprije polučasovno kašnjenje sjednice, a zatim još toliko “utrošenog vremena” za čitanje 77 tačaka.

“Kolegijum i skupštinska većina pokušava da kroz obiman dnevni red skrati mogućnost onim zastupnicima koji imaju zastupnička pitanja i inicijative”, kaže Muamer Bandić, poslanik SBIH u Sukpštini KS.

Zbog čega je, prema riječima poslanika SDA, Mahira Dević, demokratija u Kantonu Sarajevo suspendovana.

“To vam je materijala odavde do Marindvora pa u rikverc. Vidjeli ste kako se odnose prema nama – tri minute za skupštinska pitanja i inicijative”, rekao je Mahir Dević, poslanik u Skupštini KS iz SDA.

Predstavnici kantonalne vlasti, s druge strane, u broju tačaka ne vide problem, a kasnilo se, kažu, iz opravdanih razloga.

“Zastupnik koji misli da su incijative i pitanja suštinski dio djelovanja bilo kojeg zastupnika, za mene su prilično neozbiljni. Mislim da je to samo jedan mali segment onoga što mi svakodnevno radimo”, rekao je Vibor Handžić, poslanik u Skupštini KS (Naša stranka).

Od Prijedloga zakona o javno-privatnom partnerstvu, preko Nacrta zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo, do odluke o davanju saglasnosti u svrhu izgradnje saobraćajnice I transverzale… Pa ipak, od toliko tačaka nijedna se ne odnosi na rekonstrukciju Vlade.

“U ovom trenutku ja nisam previše fokusiran na taj proces već ovaj koji je u Skupštini, da usvojimo dva zakona koja su danas na dnevnom redu i ugovore koji su veoma bitni za nastavak izgradnje I transverzale”, dodao je Irfan Čengić, poslanik u Skupštini KS (SDP).

Iako premijer Nihad Uk već duže najavljuje promjenu sastava Vlade izbacivanjem dvojice ministara Stranke za Bosnu i Hercegovinu, još nema konkretnih koraka u ovom pravcu. Na stolu je nekoliko opcija, između ostalih, da ministri sami podnesu ostavke. Međutim…

“Neće dati ostavku iz jednog prostog razloga. Jer, nisu zbog ove skupštinske većine preuzeli odgovornost nego zbog građana”, kazao je  Muamer Bandić, poslanik u Skupštini KS (SBIH).

Uz to, u opozicionim redovima šuška se da za cijeli proces većina u Kantonu nema dovoljno ruku, a u prilog mu ne idu ni problemi unutar opštinskih organizacija u SDP-u.

“Da se oni i tu, na taj način svađaju. Tako da, i ta ostavka ili neostavka Uka, koji će oni model odabrati. Očigledno je da oni još nisu spremni”, kazao je Mahir Dević (SDA).

Hoće li Kanton Sarajevo dobiti novog premijera i Vladu u skorije vrijeme, još je neizvjesno, međutim, predstavnici iz vlasti kažu da bi to moglo da se desi već do kraja godine.

“Ne zavisi od nas nego od kolega iz SDP-a. Čim pristupe donošenju konačne odluke, taj proces se može otvoriti i sigurno u nekih mjesec dana može se završiti”, mišljenja je Elvis Vreto, poslanik u Skupštini KS (NIP).

“Kao nezavisni zastupnici da pomognemo Trojci da Vlada i Skupštinska većina upali jedan motor, kako bi doveli do efikasnog sklada”, rekao je Redžo Lemezan, nezavisni poslanik u Skupštini KS.

Koji će model predstavnici Kantonalne vlasti izabrati, još je rano, no, upućeni u ova dešavanja kažu da najviše izgleda ima ostavka premijera i samim tim smjena kompletne Vlade. No, postoje mišljenja da bi to za Našu stranku, bio mač sa dvije oštrice jer bi ponovno izglasavanje iste Vlade moglo biti pod znakom pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više