Vlasenica pamti 2.500 žrtava, samo četiri osobe osuđene

Vijesti 26. jun 202118:46 > 19:36 0 komentara

Klanjana je 17. kolektivna dženaza žrtvama Vlasenice. Njih šest pronašlo je vječni smiraj na šehidskom mezarju Rakita. Dženazu namaz predvodio je reisu-ul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. Posebno je apostrofirao čiinjencu da se zločini dalje negiraju i da nema promjene odnosa prema žrtvama.

Hasib Malčinović, život je izgubio 1992. kada je imao 21 godinu i najmlađa je danas ukopana žrtva zločina u Vlasenici. Tek rijetki članovi njegove porodice dočekali su da budu pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

“Ne znam šta da kažem, teško je nakon toliko godina. Mati mi umrla, nije zapamtila, a imala je volju da zapamti, da ga nađu i da ga ukopa, da zna bar gdje su kosti”, rekla je Hasija Selimović, sestra ubijenog Hasiba.

Vlasenica: Brojne porodice tragaju za najmilijima

I nije ovo usamljen primjer. Vlasenica pamti oko 2.500 žrtava, brojni dijele sličnu sudbinu. Kosti svojih najmilijih, tek danas, 29 godina poslije, ukopale su i porodice Avde Kljuančića, Sede Ahmetović, Mehmeda Starevća, Avde Hodžića i Kade Saračević. No brojne porodice još tragaju za svojim najmilijim.

“Nedopustivo ono što je za Vlasenicu vezano, 2.500 stradalih, a da su do sada samo četvorica osuđena. Dakle, trenutno je deset krivičnih prijava u obradi pri Sudu i Tužilaštvu BiH. Nadamo se, evo dešavaju se neke promjene i očekujemo da će stanje biti popravljeno”, poručio je Mujo Hadžiomerović, član Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Za zločine u Vlasenici do sada su pravomoćno osuđeni Dragan Nikolić – Jenki, Predrag Bastah – Car, Goran Višković – Vjetar i Simo Stupar. Ono što zabrinjava, kako je kazao reis Kavazaović, koji je predvodo današnju kolektivnu dženazu, je činjenica da se na čelu Opštine Vlasenica nalazi osoba protiv koje se vodi krivični proces. Pita se i kakva se poruka time šalje Bošnjacima.

“I dalje imamo veličanje ratnih zločinaca, imamo i dalje negiranje zločina, imamo i dalje provokacije da tako kažemo, imamo pritisak na same žrtve da odustanu ponekad od traženja pravde. Moram kazati da sam tu zabrinut, dakle ne dolazi do promjene u svijesti onih koji su počinili, ali i onih koji su podržavali na bilo koji način, a danas šute, a danas na koncu šute i na veličanje tih zločinaca.”

Poruke zablude

Dok je na sceni veličanje ratnih zločnaca, zablude su priče o tzv. univerzalnim porukama koje šire pojedini političari iz RS-a, a koje se tiču kulture, ekonomije, turizma.

“To su poruke zablude koje bi trebale sve nas da ponovo uspavaju i da se vratimo u neka vremena koja se nikada više ne bi trebala ponoviti. Ono što ljudi koji tako govore trebaju da prvo urade je prije svega da se suoče s istinom, s presudama, s prošlošću i s onim što su činili njihovi sunarodnjaci”, izjavio je Ramiz Salkić- potpredsjednik RS.

Bez suočavanja sa prošlošću poručuje, nema zdrave budućnosti. U tom smislu i institucije trebaju raditi svoj posao, prije svega i sud i tužilaštvo, a potom i ured visokog predstavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!