“Vlast ignorisala inicijative da se femicid definiše kao posebno krivično djelo”

Vijesti 13. okt 202209:54 0 komentara
N1

Policijske agencije Bosne i Hercegovine još tragaju za Enesom Odobašićem koji se sumnjiči za ubistvo supruge. Ovo nažalost nije prvi slučaj u kojem supružnik usmrti svoju partnericu. Zbog svega su najavljeni i protesti. Zakonska rješenja, smatraju, nisu adekvatna. Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović oglasio se također o ovoj temi. Kazao je kako su njegove inicijative i pitanja da se femicid definiše kao posebno krivično djelo s posebnim kaznama, vlasti ignorisale.

“Definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela s posebnim kaznama – biti će prvi zakonski projekat na kojem ću raditi u novom mandatu, zajedno sa organizacijama za zaštitu ženskih prava. Konkretni koraci vec naredne sedmice! Do sada je vlast ignorisala i pitanja i inicijative”, naveo je Magazinović.

Priložio je i svoje poslaničko pitanje iz jula 2021. godine koje je upućeno ministru pravde BiH. Upitao je da li je u dosadašnjem razmatranju izmjena Krivičnog zakona BiH razmatrao tretiranje femicida kao zasebnog krivičnog djela te tražio njegov stav o tome.

U dopisu navodi kako više od 100 država u svijetu u svojim zakonima prepoznaje i tretira femicid kao krivično djelo.

“Desetine žena u BiH su ubijene u posljednjih nekoliko godina. Uglavnom su ih ubili muževi ili vanbračni partneri. Međutim, djela se ne kvalificraju kao femicid, odnosno ubistvo žene od muškarca motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer ovaj termin nije pravno definisan u pravosuđu BiH. Prema istraživanju koje je 2018. godine proveo OSCE o dobrobiti i sigurnosti žena u BiH, čak 48 odsto žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja, uključujući i nasilje od intimnog pertnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje”, naveo ja Magazinović.

Podsjetimo, za sutra najavljeni protesti širom BiH na kojima će se reći “ne femicidu”, nasilju nad ženama i ubistvu žena.

Policija još traga za Enesom Odobašićem, osumnjičenim za ubistvo supruge

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!