Cvrtila: Mudžahedini, koji su izbacili SSSR, suprotstavit će se talibanima

Vijesti 20. aug 202109:57 > 10:33 2 komentara

Vlatko Cvrtila, rektor Univerziteta Vern i stručnjak za geopolitiku, u razgovoru za N1 ocijenio je kako će talibani naići na otpor u Afganistanu. Kako je istakao, već sada se najavljuje otpor grupe koja pripada mudžahedinskom pokretu, koji je najzaslužniji za odlazak SSSR-a.

N1: Na početku se možemo osvrnuti na ulogu Sjedinjenih Američkih Država u onome što se trenutno dešava u Afganistanu? Nakon Iraka, ni u Afganistanu nije uspio projekat izgradnje novog režima na postavkama koje su suprotne tradiciji i kulturi određenog područja?

Vlatko Cvrtila: Ovo je jedna velika lekcija Zapadu. Slučaj iz Afganistana pokazuje kako je jako teško iz vana implementirati rješenje.

Američkom predsjedniku Bidenu pada popularnost nakon događaja u Afganistanu, on je odbacio kritike da su SAD trebale učiniti više u planiranju evakuacije i povlačenja iz Afganistana? Ipak zvanično je potvrđena smrt 12 osoba na aerodromu u Kabulu? Da li je moglo drugačije?

Sigurno da je moglo. SAD su najavljivale povlačenje iz Afganistana nakon pregovora i postignutog dogovora sa talibanima. Nažalost, ti pregovori se nisu vodili tempom koji je predviđen. Biden je nastavio politiku svog prethodnika. Treba istaći da je bio loš “tajming” za povlačenje jer talibani najviše napadaju tokom proljeća i ljeta. Zbog kiša manje su borbene aktivnosti tokom jeseni i zime. Zato su talibani bez ispaljenog metka preuzeli Afganistan.

Cvrtila o otporu talibanima

Ko sve sad bježi iz ove zemlje? Da li se Evropa treba pripremiti za novi migrantski val?

Treba se pripremiti na novi migrantski val, ali ovo neće biti val kao iz 2015. Iz Afganistana bježe oni koji su sarađivali sa međunarodnim snagama, odnosno radili u vladajućim strukturama. Vidimo da dolazi do egzekucija. Na osnovu ponašanje talibana iz devedestih opravdan je strah od odmazde.

Kakva je budućnost Afganistana pod talibanima?

Oni će sigurno pokušati vladati na način kako su to činili ranije, strogo interpretirajući šerijatski zakon. Pokušat će eliminisati svoje protivnike. Također, pokušat će uspostaviti stabilnost jer ne trpe frakcionaštvo. Za sada nisu poznati obrisi političkog projekta talibana. Ne zna se da li će u svoje vladajuće strukture uključiti i pripadnike opozicije. Tek treba vidjeti kako će vladati. Teško je reći koliko je bilo koja strana spremna na kompromise u Afganistanu.

Jesu li afganistanski vojnici i zapovjednici donijeli racionalnu odluku, svjesni da bez američke i zapadne zračne i svake druge podrške ne mogu pobijediti talibane?

Od trenutka kada je najavljeno povlačenje došlo je do velikog pada morala u regularnoj vojsci Afganistana. Već i ranije je bilo problema – slaba obuka, česta napuštanja vojske, slaba plaćenost… Dakle, taj moral je bio na niskoj razini. Ne treba zaboraviti činjenicu da i među mnogim afganistanskim vojnicima nije bilo prihvatljivo da Amerikanci vladaju njima.

Kako komentarišete bijeg predsjednika Afganistana?

On je u posljednjem govoru i najavio da će otići iz Afganistana. Kazao je da želi izbjeći građanski rat i krvoproliće. Nije ispunio očekivanje Zapad od njega. On sad pokušava oprati svoj lik i djelo. Međutim neće biti faktor u budućnosti.

Već su održani i prvu protesti protiv talibana. Da li će se ljudi povinovati talibanima ili će ipak biti nekog otpora obzirom da Afaganistan nije homogenizovano društvo?

Sigurno će biti otpora. Već sada se najavljuje otpor grupe koja pripada mudžahedinskom pokretu, koji je najzaslužniji za odlazak SSSR-a. Ti oblici otpora će jedno vrijeme biti tolerisani od talibana. Treba istaći da smo mi sada fokusirani samo na Kabul, a jako malo ima informacija iz drugih dijelova Afganistana. Informacije koje od tamo dolaze pokazuju suprotnost od onoga što su govorili talibani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare