Vllasi: Tenzije na Kosovu su sinhronizirane iz Beograda i Moskve

Vijesti 02. aug 202217:06 > 22:33 8 komentara

Juče su uklonjene barikade na sjeveru Kosova, koje su postavili građani u opštinama sa srpskom većinom, nezadovoljni najavom Prištine da će početi primjenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Situacija se polako smiruje, ali je daleko od normalne. Situaciju na Kosovu za N1 komentarisao je nekadašnji političar, danas pravnik, Azem Vlasi.

Zbog čega je Vlada Kosova prolongirala svoju odluku za prvi septembar i je li postojala bojazan od upada srpskih snaga, Vlasi kaže:

“Nije postajao strah od upada srpskih snaga, ali je kosovska Vlada i na sugestiju međunarodnih faktora, prepoznala da Srbija sprema tešku provokaciju na sjeveru Kosova da se skrene pažnja na ono što se dešava u Ukrajini. Vučić i saradnici su ranije još najavali provođenja te mjere o reciprocitetu mjera na graničnom prijjelazu i registracijskih oznaka. To su danas uzeli kao povod da kažu kako se sprema pakao i protjerivanje Srba od 1. augusta i neki portali su počeli da šire dezinformacije, kako je ranjen jedan Srbin na sjeveru Kosova. Pripremala se provokacija da se skrene pažnja sa drugih problema. Vučić ima i domaćih razloga da izazove probleme kao i slučaj Jasenovac pa i u situacija sa Crnom Gorom”. kaže Vlasi i dodaje daje ova kacija na sjeveru Kosova sinhronizirana iz Beograda i Moskve.

“Srbija je jedina od demokratskih zemalja koja se nije pridružila sankcijama prema Ukrajini, već se neskrivene simpatije daju Rusiji i Putinu, i Vučić želi skrenuti pažnju sa te činjenice. Srbe ne Kosovu zloupotrebljava Beograd. Kako je ovo izgledalo za vikend, ima veze kao dogovor sa Moskvom i Putin je rekao da teba stati u odbranu Srba i vidi se da je sinhronizovana akcija sa Moskvom”.

Kosovo u zadnji tren odgodilo spornu odluku, ključan bio jedan poziv

Šta znači odgađanje odluke na mjesec dana i hoće li se u međuvremenu postići dogovor, te hoće li implementacija ove odluke naredni put proći bez tenzija, Vlasi odgovara.

“Treba znati da ta mjera oko graničnog režima i prelaska granice u oba pravca i registracija na vozilima vlasnika sa Kosova, je ranije postignut dogovor u Briselu. U Srbiji su znali da ta mjera treba stupiti na snagu i pripremali su provokaciju. Malo, malo, pa su zainteresovani da stvore tenzije na Kosovu i za to koriste jedan broj Srba na sjeveru Kosova. kao svjedok onih vremena, sve je isto kao i u početku Miloševićeve harange kada su prvo lansirali gomilu laži kako su Srbi ugroženi od Albanaca na Kosovu i počeli sa gaženjem ustavne autonomije. Sada, Kosovo je nezavisno i oni istu politku primjenjuju na Kosovu. Dobro je što je odluka odgođena jer su vlasti na Kosovu i Amerikanci i Brisel prepoznali da se priprema provokacija i da to treba izbjeći”, kaže Vlasi.

Kaže da ovakve ponašanje Beograda šteti najviše Srbima i da Srbija insistira u nazivu “zajednica srpskih opština”, a da je tu u stvarnosti “opštine sa srpskom većinom.”

“Srbija bi htjela da ta zajednica bude kao neki poseban entitet, da ima pravo donošenja odluka i izvrsne funkcije, nešto kao Republika Srpska u BiH. Da budu na vezi sa Beogradom i instrument neposrednog miješanja na Kosovu. Treba formiratu tu zajednicu kao formu saradnje opština sa srpskom većiinom, uz obrazovanje i kulturu, a neki poseban entitet čemu teže Srbi, i da bude otrgnut od ustavno – pravnog sistema Kosova, ne”, ističe Vlasi.

Rekao je još da Srbi nisu ugroženi na Kosovu i da participiraju u vlasti sa deset općinskih vijećnika i dva ministra. Dodao je da Brisel insistira na dogovoru, ali da će do njega doći samo onda kada se dvije zemlje međusobno priznaju i da u suprotnom nema dogovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare