Nakon poplava: Vodni talas na rijekama Trebižat i Neretva stavljen pod kontrolu

Vijesti 09. dec 202113:24 > 13:28 0 komentara
Bljesak.info

Na području naselja Struge u Čapljini, gde se spajaju rijeke Trebižat i Neretva prije tri dana, poplavljene su podrumske prostorije više porodičnih kuća. Zbog prognoze koja najavljuje obilne padavine i u narednim danima kontaktirali smo Agencije za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru iz koje poručuju da je situacija pod kontrolom i da je sinoć vodni talas stavljen pod kontrolu.

Alen Nurković,  iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora nam pojašnjava kako su trenutno na snazi redovne mjere odbrane.

“Stanje na području grada Čapljine je pod kontrolom. Prije tri dana zbog podizanja vodostaja rijeke Trebižat podigli smo mjere na vanredne odbrane od poplava. Trenutno su na snazi redovne mjere odbrane. Mjerna postava Humac, koja nam je reper je treunutno na 290, a granica je na 280. Jučer smo smanjili rad Hidroelektrane Peć Mlini, kako bismo dobili dovoljno prostora da prihvatimo ovaj vodni val koji je trebao doći”, rekao nam je Nurković o trenutoj situaciji na rijeci Trebižat.

“Kada je Neretva u pitanju sve je u normali. Reper nam je Carinski most, stanica u Mostaru, i ona je ispod granice. Dovoljno prostora imamo i u Hidroelektrani Jablanica”, poručio je Nurković.

Pojasnio je da, ako dođe do vodnog vala, moći će prihvatiti vodu jer imaju dovoljno prostora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!