„Voices from Srebrenica”, nova knjiga o genocidu u BiH predstavljena u Sarajevu

Vijesti 23. jun 202219:41 0 komentara
Hasan Hasanović
N1

Knjiga „Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide“ objavljena na engleskom jeziku predstavljena je danas u Sarajevu na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Autori ove studije su Hasan Hasanović, istraživač u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari i Ann Petrila, profesorica na Univerzitetu u Denveru.

Ova knjiga ova pruža izvještaje očevidaca genocida počinjenog u BiH, otkrivajući priče o individualnoj traumi, gubitku i otpornosti. U knjizi su sažete izjave osoba koje su preživjele strijeljanja i druge zločine, koje su ujedno zaštićeni svjedoci Haškog tribunala. Koautorica knjige profesorica Ann Petrila rekla je da je rad na knjizi trajao duže od pet godina.
Prema riječima direktora Memorijalnog centra, dr. Emira Suljagića, posebno je važno što je jedan od autora ove knjige uposlenik Memorijalnog centra u Potočarima, te da je riječ o osobi preživjeloj genocid 1995. godine. Riječ je o Hasanu Hasanoviću.
“Autor ove knjige je čovjek koji radi na programu usmene historije, a to je jedan od naših najuspješnijih programa. To je čovjek koji nije ostao da sjedi u nekom ćošku žaleći samoga sebe, već je svoje iskustvo pretočio u rad, sa svojim iskustvom uradio je sve što je mogao, upotrijebivši ga u najbolje moguće svrhe”, rekao je medijima dr. sc. Emir Suljagić, koji se također obratio prisutnima na promociji knjige.
Ann Petrila je profesorica na Univerzitetu Denver (tha University of Denver's Graduate School of Social Work), a Hasan Hasanović je preživio genocid u Srebrenici i sada je kustos i prevodilac u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.
Promotori su bili prof. dr Edina Bećirević, te prof. dr Sanela Šadić sa Fakulteta političkih nauka. Na promociji su sudjelovali Nedžad Avdić, jedan od preživjelih, o kojem su autori pisali u knjizi. Pozdravnim govorima učesnicima i gostima obratili su se rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, dekan Fakulteta prof. dr Jasmin Ahić, te direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!