Vojnici iz Butmira za praznik daleko od porodica: Naša misija ispunjava prazninu

Vijesti 30. dec 202218:16 0 komentara

Praznici su vrijeme koje svi žele provesti sa svojim porodicama. Međutim, pojedini, zbog prirode posla, to često nisu u mogućnosti. Poput vojnika. Brojni su i u EUFOR-ovoj misiji Althea u Butmiru u Sarajevu. Praznike dočekuju daleko od svojih zemalja i daleko od porodica. Ali važna misija u kojoj učestvuju, poručuju, popunjava tu prazninu.

Uoči praznika odlazimo u vojnu bazu Butmir u kojoj se nalazi 1.100 vojnika iz 20 zemalja. Dočekao nas je načelnik Odjela za odnose s javnošću. Prvi put je na misiji u Bosni i Hercegovini i ovdje će dočekati praznike. Bez porodice, no ipak zadovoljan, jer je u zemlji koju cijeni, kaže, zbog njenog multikulturalnog duha.

“Prije tačno 10 godina, moja kćerka je studirala humanističke nauke ovdje na sarajevskom univerzitetu i ona se još rado sjeća tog lijepog vremena”, kazao nam je Christian iz Austrije, načelnik Odjela za odnose s javnošću.

Na drugoj lokaciji sačekali su nas pripadnici multinacionalnog bataljona. Među njima i Gabor iz Mađarske koji je prvi put na misiji izvan zemlje, daleko od porodice. Iako, kaže, imaju priliku da ih posjećuju, a iskoristio je ovu da nekome pošalje poruku.

“Želim iskoristiti ovu priliku i poslati poruku nazad kući, nekome posebnom, nedostaješ mi, i vidimo se u martu”, rekao je Gabor iz Mađarske, načelnik logistike multinacionalnog bataljona.

Teško je i njegovim kolegama iz multinacionalnog bataljona što za predstojeće praznike neće biti s porodicama. Ali kažu, s vremenom se na to naviknu svi.

“Kada ste vojnik, naviknete se na to da ste tokom praznika odvojeni od svoje porodice, to je nešto na šta se morate navići vi, mora se navići porodica i to je tako”, naveo je Cristoph iz Austrije, oficir za operacije multinacionalnog bataljona.

“Ove praznike ću provesti ovdje u BiH, malo je teško biti odvojen od svoje porodice ali i ovdje, sa svojom drugom porodicom, bit ću sretan”, dodao je Alex iz Rumunije, komandir Voda multinacionalnog bataljona.

A ispunjava ih, jednoglasni su, što njihov posao ima jasan zadatak. Na koji su ponosni.

“Svi koji borave u bazi ponosni su što predstavljaju dio budućnosti BiH. EUFOR čini jezgro međunardonog vojnog angažmana u BiH i pruža stabilan sigurnosni okvir za dobrobit svih građana ove lijepe zemlje”, naglasio je Christian iz Austrije, načelnik Odjela za odnose s javnošću.

“Ovaj posao obavljam zajedno sa oficirima iz Mađarske i Turske. Multinacionalni sastav EUFOR-a pomaže zemljama koje učestvuju u misiji da bolje shvate region Balkana, a da pri tome učestvuju u izgradnji bolje budućnosti za BiH i da osiguraju stabilnost regiona”, rekao je Cristoph iz Austrije, oficir za operacije multinacionalnog bataljona.

“Mi prihvatamo ovdje važnost i značaj multinacionalnog okruženja u kome djelujemo. Posao koji obaljavamo u EUFOR-u je uvijek izazovan, ali mi se trudimo da ga dobro obavljamo”, istakao je Alex iz Rumunije, komandir Voda multinacionalnog bataljona.

“EUFOR će nastaviti pružati podršku viziji EU za integraciju, sa nadama za svjetliju budućnost ove izuzetno lijepe i raznolike zemlje”, naveo je Gabor iz Mađarske, načelnik logistike multinacionalnog bataljona.

Pa su na kraju poslali i poruku svim građanima BiH.

“Svima u BiH želim sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu”, kazao je Christian, a iste želje imale su i njegove kolege.

“Želim svima u BiH da poželim sretnu 2023. godinu”, rekao je Christoph, a Gabor poručio sljedeće: “Želio bih poželjeti svim građanima BiH prosperitet, trajni mir i sretnu Novu godinu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!