Vojno takmičenje u polumaratonu u Sarajevu: Francuz pobjednik u muškoj, takmičarka iz Bahreina u ženskoj kategoriji

Vijesti 26. maj 202414:56 0 komentara
AA

Drugo svjetsko vojno takmičenje u polumaratonu, koje je održano u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, zavšeno je proglašenjem pobjednika i svečanom ceremonijom zatvaranja.

Takmičenje održano na Ildži, čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za vojni sport (CISM), okupilo je 246 vojnih sportista iz 29 zemlja. Po zavšetku trke svečano su proglašeni pobjednici. Ceremoniji zatvaranja prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ambasadori, vojni atašei, druge zvanice i gosti.

Pobjednik polumaratona bio je Mehdi Frere iz Francuske (1:02:41), drugo mjesto pripalo je takmičaru iz Bahreina Abrahamu Cherobenu (1:02:45), na trećoj poziciji našao takmičar, također iz Bahreina, Albert Kibitchi Rop (1:02:52).

U ženskoj konkurenciji apsolutna dominacija takmičarki iz Bahreina. Najbolje prolazno vrijeme imala je Tigest Gashaw (1:09:10), druga Violah Jepchumba (1:10:14), a treća Ruth Jebet (1:11:07), sve tri iz Bahreina.

Ekipno u muškoj konkurenciji najbolji su bili takmičari Maroka (3:10:19), drugi predstavnici Francuske (3:11:01), a treći Bahreina (3:11:37). Među takmičarkama ekipno je na prvom mjestu je Bahrein (3:30:58), druge su bile predstavnice Maroka (3:40:25), a treća pozicija pripala je takičarkama Kenije (3:40:49).

Pobjednik polumaratona u muškoj kategoriji Mehdi Frere iz Francuske rekao je novinaru AA kako je sretan što je osvojio prvo mjesto na polumaratonu u Sarajevu, naglašavajući kako je ovo njegov prvi dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine.

“Ovo je nevjerojatan događaj. Vrlo ravna utrka, savršena za trčanje”, rekao je Frere, potom iznio svoje impresije o Sarajevu.

“Apsolutno nevjerojatan grad. To je zelen grad, u blizini prirode, bilo je divno obići i vidjeti sve ljepote. Veoma mi se dopao. Mislim da ću se možda jednog dana vratiti da imam više vremena da obiđem grad i saznam više o ovom gradu i svemu u ovoj zemlji”, zaključio je Frere.

Koorganizator današnjeg takmičenja Senahid Godinjak istakao je kako je Sarajevo danas bilo domaćin jednoj velikoj sportskoj manifestaciji.

“Rezultati su zaista na svjetskom nivou. Pobjednik polumaratona ima svjetski rezultat. Preko 50 učesnika ima ostvarenu normu i gledat ćemo ih na Olimpijskim igrama ove godine u Parizu, tako da smo zaista na to posebno ponosni”, rekao je Godinjak, dodavši da je paralelno sa polumaratonom danas održana i utrka “Gorenje 5K”, sa ukupno od oko 500 takmičara, kao i trke za djecu.

“Svaki ovakav sportski događaj prije svega uvijek šalje poruku mira, zajedništva. Svi smo jednaki, štoperica je samo ono što nas dijeli, sve drugo dijelimo skupa, sve nedaće u toku staze, tako da zaista su ovo najljepše moguće poruke iz Bosne i Hercegovine, Sarajeva i sa Ilidže”, zaključio je on.

Prvo Svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu, kao dio CISM-a, održano je 2023. godine u Luzernu, Švicarska. Ovakvi događaji okupljaju stotine vojnih sportista iz desetina zemalja, koji se takmiče na trci dužine 21,1 km.

CISM događaji su poznati po svojoj specifičnosti da okupe vojne sportiste iz cijelog svijeta, promovirajući mir i prijateljstvo kroz sport. Organizacija je tokom godina rasla i danas ima 140 zemalja članica, a događaji CISM-a naglašavaju vrijednosti prijateljstva, sportskog duha i mira. Pored polumaratona, CISM organizira prvenstva u mnogim drugim sportskim disciplinama, uključujući atletiku, košarku, boks, mačevanje, fudbal, džudo, ragbi, skijanje kao i druge raznovrsne sportske događaje i takmičenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!