Volonteri pristižu, tereni se čiste, a mještani ne znaju kako dalje nakon poplava: “Tu nama života nema”

Vijesti 12. okt 202420:11 0 komentara
N1

Pronađena su još dva tijela stradalih tokom razornih poplava i klizišta. Traga se za još dvoje nestalih. Ukupno je na području HNK potvrđeno 22 dvoje mrtvih dok se živi bore za novi život. U poslijepodnevnim satima pronađeno je tijelo žrtve na području Jablanice, prije toga na području Konjica.

Uništeni domovi, spasilačke službe, vatrogasci na mjestu gdje se do prije samo nekoliko dana odvijao srećan život. Danas je u Buturović Polju kod Konjica pronađeno još jedno tijelo starije ženske osobe, za još jednim potraga se nastavlja.

“GSS i Civilna zaštita su pronašli tijelo. Ja sam otišla da ustanovim smrt”, navela je Džana Boloban, doktorica u Domu zdravlja Konjic.

Dok članovi porodice traže i oplakuju svoje najmilije čije se stradanje ne može nadoknaditi, drugi ne znaju odakle da počnu s ponovnim podizanjem ovog mjesta.

“Sve je otišlo. Kuća, auto, imao sam nekih mašina… Čitav život nešto praviš, probaš i na kraju za noć, za 10-20 minuta sve nestane”, rekao nam je Bećir Hakalović, mještanin Buturović Polja..

Uništena su i privredna gazdinstva. Štete će se tek zbrajati, ali već se nazire da su ogromne.

“Sva je uništena oprema, rashladni kapaciteti, komore, sušara, ambalaže… Sve je uništeno. Ništa nije ostalo”, istakao je Mirza Đokić, vlasnik privatne kompanije.

Ista tužna slika dalje ka jugu. Šire područje opštine Jablanica i dalje u apokaliptičnom stanju. Teška mehanizacija kojom upravljaju komšije, spasilačke službe, volonteri se trude očistiti najugroženija mjesta i barem malo udahnuti život razrušenom naselju Zlate, u kojem je stradala i jedna trudnica.

Pronađeno tijelo još jedne žrtve poplava u Buturović Polju

I ranije su duvali jaki vjetrovi, nošeni su krovovi, ali ovakvo nešto, ovoliku količinu kamenja koje je donijelo klizište i koje je uništilo 11 kuća u selu Zlate, ovdašnje stanovništvo ne pamti. Kažu, nemaju se gdje ni vratiti.

“Kuća je skroz uništena. Nema života u njoj. Tu nama života više nema. Ovdje se ne smije ostati i živjeti”, rekla nam je Lamija Halebić, mještanka sela Zlate.

Kao i većinu komšija, ubojita vodena bujica, a zatim i klizište Lamiju i njenu porodicu zatekli su na spavanju. Vodena snaga razvalila je vrata, prozore. Na ulazu u kuću u kojoj je provela većinu svog životnog vijeka, umjesto namještaja dočekuju nas lopate kojima je zajedno sa svojom porodicom izbacivala blato, mulj i kamenje koje je podivljala voda za sobom donijela. Trenutno su smješteni u stanu u Jablanici, koji im je privremeno dodijeljen. I Erna Šašić je sa svojom porodicom u privremenom smještaju. Gazda je, kaže, odbio da im naplati stanarinu.

“Gornji sprat je ostao, ali sav je ispucao, tone sve, a dole je sve uništeno. Gore smo živjeli muž, ja i djeca, a dole je živjela nena. Nekako smo je izvukli”, kazala je Erna Šašić, mještanka sela Zlate.

Priča nam Erna, ukazujući na to da im se od nadležnih na lokalnom nivou niko nije obratio.

“Iz opštine Jablanica niko. Samo ovi ljudi iz Pomozi.ba, oni su stalno ovdje. Da nije njih, ovdje se ništa ne bi očistilo”, dodala je Šašić.

Struja je došla, ali pitku vodu mještani još nemaju. Bez obzira na ono čemu trenutno svjedočimo, prizor je neuporediv s onim od prije osam dana, kaže naš naredni sagovornik.

“Gore su mašine dobrim dijelom počistile taj nasip, ali ima i dalje dosta toga što treba da se očisti”, pojasnio je Fadil Đuliman iz sela Zlate.

U međuvremenu, sa svojom suprugom, djecom i prijateljima, trudi se da olakša svojim komšijama, koji su najviše ugroženi.

“Ja sam od prve sekunde tu sa svojim volonterima. Deveti dan sam tu, s njima, sve što treba ovom selu, tu sam na raspolaganju 24 sata”, poručio je Đuliman.

U Jablanici pronađeno još jedno tijelo, identifikovana i NN osoba

Rijeka volontera konstantno pristiže i u Donju Jablanicu koja je imala i najviše žrtava. I dalje ograničen prolaz onima koji se ne ubrajaju u interventne službe. No, rijeka volontera i spasilačkih službi, koji pomažu u čišćenju, konstantno pristiže.

“Na područje Jablanice i Konjica danas je došlo nas oko 500 iz Tuzle, Zenice, Sarajeva, Kaknja, Visokog i Mostara. Krenuli smo s akcijom odmah onaj prvi dan, odmah smo pokrenuli našu veliku grupu ‘Pohod u pomoć'”, naglasio je Ahmed Nurković, volonter “Pohoda u pomoć”.

“Vidjeli ste dronovske snimke, vidjeli ste sve. To ne može ni nekih 10% opisati tu situaciju i tu bol s ljudima s kojim čistimo njihove kuće… Juče smo baš ispumpavali podrum u kojem se sumnjalo da se nalazi još jedno tijelo. Ta kuća će se rušiti, ali šta možeš ti tu kad dođe taj domaćin, kad radi tu s nama…“, priča nam Amir Kmetaš iz Udruženja navijača “Vandali Bugojno”.

Brojne spasilačke službe i volonteri, osim iz čitave BiH, pomažu i iz Srbije, Hrvatske, gotovo čitave regije, ali i mnogo dalje. Umorni su, ne moraju to da kažu, ali vidi se. No, odustati neće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!