Organski krompir koji je proizveden u Bosni i Hercegovini vraćen je na granici sa Republikom Hrvatskom jer sadrži veće količine kadmije nego što je to dozvoljeno. Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić objasnio je za N1 šta će sada uslijediti nakon što je utvrđeno da krompir iz BiH zapravo kontaminiran.
Naredne korake, kazao je, poduzimaju entitetski i kantonalni inspekcijski službenici.
“Područni inspektor iz mjesta na kojem je vršena proizvodnja i pakovanje ovog krompira ima poseban zadatak da izvrši inspekcijski nadzor kod subjekta u poslovanju sa hranom koji je proizvođač spornog krompira”, objasnio je Hajrić.
S obzirom na to da je navedeni proizvod deklarisan kao organski i za to postoji dodatna procedura provjere.
“Prema meni dostupnim informacijama radi se o proizvodu koji je bio označen kao organski što podrazumijeva da su bile potrebe poduzimanja većih kontrola koji je radio implementaciju sistema organske proizvodnje”, naveo je Hajrić.
Kazao je da se incidenta situacija može uvijek desiti u proizvodnjo hrane, ali da je bitno odmah reagovati. Inspekcija ada, mora ponoov pregleedati cijeli proces proizvodnje, ali i proizvode u skladištima.
Podsjećamo, u krompiru firme Marinada utvrđeno je prisustvo kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine koja je utvrđena u navedenoj pošiljci.
Krompir iz BiH vraćen iz Hrvatske, sadrži veću količinu kadmija
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!