Vratio se iz Švedske i pokrenuo biznis: BiH ima kvalitetne mlade kadrove

Vijesti 02. maj 202113:42 > 15:40 1 komentar
AA

Mnogo je priča dostupnih javnosti o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima. Brojni su domovinu napustili kao djeca, bježeći od rata, neki su se u inostranstvu rodili i odrasli, a veliki broj je i onih koji su diplome stekli u BiH, ali su zbog loše perspektive sreću potražili u inostranstvu.

No, postoje primjeri mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su se iz svijeta vratili u domovinu i započeli biznise u kojima su danas uspješni.

Senad Šantić djetinjstvo je proveo u Švedskoj, nakon što je sa roditeljima izbjegao iz Mostara, a prije pet godina vratio se u rodni grad i otvorio firmu koja je danas jedna od najuspješnijih IT kompanija u zemlji.

Riječ je o firmi koja se bavi izradom web i mobilnih aplikacija, uglavnom za švedsko tržište i koja u ovom trenutku zapošljava 50 mladih ljudi.

– Odlazak iz Švedske –

Još u djetinjstvu počeo sam razmišljati o povratku u Mostar. Volio sam vrijeme provoditi ovdje tokom ljeta i još tih godina pojavila se ideja da bih uz pomoć interneta praktično mogao raditi na jednom, a živjeti na drugom mjestu. Imao sam ideju zaposliti se u Švedskoj u nekoj firmi, a zatim preseliti u Bosnu i Hercegovinu i preko interneta posao obavljati ovdje. Nakon nekoliko godina iskustva u Švedskoj odlučio sam napokon to i isprobati. Znao sam da moram nešto pronaći i napraviti kako bih imao kvalitetan život i u Bosni i Hercegovini, te da istovremeno doprinesem razvoju našeg društva. U novembru 2016. spakovao sam kofere, sjeo s ocem u automobil i došao u Mostar kako bih pokrenuo kompaniju koju sam nazvao ZenDev”, započinje priču za Anadolu Agency (AA) ovaj mladi poduzetnik.

Priznaje da je odluku lakše donio znajući da mjesto u kojem se radi nije mnogo važno za vrstu djelatnosti za koju se opredijelio. Znao je i da je Bosna i Hercegovina država u kojoj je perspektiva mnogo lošija u odnosu na Švedsku.

Firma je konsultantska i bilo je pitanje samo da li ću uspjeti pronaći kvalitetne ljude koji bi radili posao na nivou onoga što očekuju klijenti iz Švedske. To je ustvari bio jedini rizik, ali sam ubrzo shvatio da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini nisu manje sposobni od vršnjaka u Švedskoj ili u SAD-u, gdje sam također proveo godinu radeći. Poduzetništvo je na svim dijelovima planete na neki način rizično, ali nisam imao dilemu”, nastavlja Šantić.

Njegova firma danas uspješno posluje i redovno izmiruje sve svoje obaveze prema državi.

– Želi proširiti poslovanje –

U početku je bilo poteškoća, jer svaki početak valjda mora biti težak. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan. U martu smo zaposlili novih 15 ljudi, brzo rastemo i potražnja za uslugama veća je nego ikada. U budućnosti namjeravamo širiti konsultantski dio poslovanja, a imamo planove i već smo u procesu realizacije projekta u sklopu kojeg ćemo praviti svoja softverska rješenja, uz ambicije da to jednog dana prodajemo, a ne da nudimo samo konsultantske sate. Na taj način ne želimo samo da ZenDev učinimo stabilnijim, već i da pokažemo generacijama koje dolaze da je moguće u malom gradu i maloj zemlji praviti proizvode koji će biti korišteni i priznati u svijetu”, ističe Šantić.

Naredni korak njegove kompanije će biti pokretanje inkubatora koji će biti od pomoći mladim ljudima kako bi realizirali svoje poslovne ideje.

“To će im pomoći da razviju posao i otvoriti im mogućnost da proizvode plasiraju na strana tržišta”, dodaje Šantić.

Brat Reno u Mostar se vratio prije Senada, a u njihovoj namjeri da se vrate u domovinu podržali su ih i roditelji.

Oni također planiraju da se vrate već naredne godine”, kaže na kraju razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare