Prognoza Nedima Sladića za N1: Narednih dana od zimske jakne do kupaćeg

Vijesti 17. maj 202218:30 > 18. maj 2022 14:46
NEDIM SLADIĆ - N1

U novoj prognozi za portal N1, meterolog Nove BH Nedim Sladić najavljuje izuzetno velike oscilacije u temperaturama. Ako ste odložoli zimske jakne opet će vam trebati.

Srijeda, 18.05.2022.

Sinoptička situacija: Bosna i Hercegovina nalazi se između dva barička sistema – perifernog utjecaja doline koja se osom produbljuje preko Rumunije dalje prema Crnom moru i sjeveru Turske, dok sa zapada sve više jača utjecaj izraženog termobaričkog grebena koji se prostire osom od sjevera Afrike preko juga Francuske sve do obala Danske. Između njih vlada izraženo sjeverno visinsko strujanje koje u naše krajeve spušta osjetno hladniju zračnu kontinentalnu masu. U prizemlju vlada izraženo sjeveroistočno visinsko strujanje usljed razlike u pritiscima i jačanja anticiklone sa sjevera kontinenta prema našoj zemlji te sniženijeg sa jugoistoka, vezan za odmicanje frontalnog poremećaja dalje na istok.

Prognoza vremena: u srijedu, 18.05.2022. se u većem dijelu Bosne, sjevera i sjeveroistoka Hercegovine prijepodne usljed prisutnog vlažnog zraka po visini prognozira pretežno oblačno vrijeme, a u zapadnim i jugozapadnim krajevima Bosne te na jugu Hercegovine pretežno sunčano, nerijetko i potpuno vedro vrijeme, zahvaljujući izraženijem sjeveroistočnom visinskom strujanju koje isušuje slojeve zraka od vlage i rastjeruje oblačnost. Dostupna vlaga u nižim nivoima atmosfere može odreagovati s okolnim gorjem i pri čemu ujutro rijetko može pasti još malo slabe kiše, izglednija u centralnim i istočnim područjima Bosne. U nizinama većinom će ostati suho. Prijepodne njen prestanak, a sa sve izraženijim sjeveroistočnim strujanjem po visini uslijedit će isušivanje slojeva zraka, najprije po srednjim nivoima atmosfere uz postepeno smanjenje naoblake prema sredini dana koje će se od sjeverozapada brzo širiti prema jugoistoku. Od sredine dana u većem dijelu Bosne barem djelomice sunčano uz prisutne razlomljene oblake, a sa daljnjim jačanjem zračnog pritiska prema poslijepodnevu sve manje naoblake, pa će do kraja dana u većem dijelu zemlje biti pretežno vedro. Usljed izražene razlike u pritiscima bit će vjetrovito. U Bosni će puhati umjeren, povremeno i mjestimice na udare i jak sjeveroistočni vjetar, a u Hercegovini umjerena do jaka, a usljed prisutnog niskog mlaza struje na udare i olujna bura. Vjetar će u Bosni slabjeti prema večernjim satima. Jutarnja temperatura od 10 do 15, na jugu zemlje do 20, a dnevna od 19 do 24, na jugu Hercegovine do 29 °C.

Četvrtak, 19.05.2022.

Sinoptička situacija: nad istokom Europe se nastavlja utjecaj visinske doline koja odmiče prema centralnoj Aziji, a od matice se prema Egejskom moru odvaja manji, izolovani dio hladne zračne mase uz zatvaranje izohipsi i formiranje visinske ciklone. Osa visinskog grebena se pomjera i jača prema istoku uz pritjecaj toplijeg zraka, zahvatajući naše područje zahvaljujući produbljenju doline nad zapadom Europe. U prizemlju utjecaj anticiklonalnog polja, centrom pozicioniran nad Balkanom, po Pojinom položaju V-c.

Prognoza vremena: u četvrtak, 19.05.2022. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano, nerijetko i potpuno vedro vrijeme. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka bura koja će postepeno slabjeti. Zahvaljujući pritjecaju osjetno hladnije zračne mase i vedrine, pojačat će se i ohlađivanje podloge pa će jutro biti dosta hladno za 05. mjesec uz jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu do 14 °C, dok će danju s pritjecajem osjetno toplije zračne mase biti toplo, pa i vrlo toplo uz najviših 20 do 25, na jugu Hercegovine do 28 °C.

Petak, 20.05.2022.

Sinoptička situacija: po visini utjecaj prostranog termobaričkog grebena uz priliv vrlo tople zračne mase porijeklom sa jugozapada Europe i sjevera Afrike. U prizemlju anticiklonalno polje izmješta svoj centar prema Sredozemlju, sa karakterističnom V-4 pozicijom koju karakteriše izraženiji pritjecaj toplijeg zraka te slabljenje zračnog pritiska.

Prognoza vremena: u petak, 20.05.2022. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano, nerijetko i potpuno vedro vrijeme, a danju vrlo toplo pa i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura ponovo u porastu, i uglavnom od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 25 do 30, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine lokalno i do 33 °C.

Subota, 21.05.2022.

Sinoptička situacija: po visini nastavlja se utjecaj termobaričkog grebena uz daljnji priliv vrlo tople zračne mase sa sjevera Afrike, ali se prema kraju dana postepeno narušava usljed talasanja doline od Engleskog kanala preko sjevera i istoka Njemačke i dalje prema istoku Europe uz curenje manje količine vlažnog zraka prema jugoistoku. U prizemlju slabo anticiklonalno polje.

Prognoza vremena: u subotu, 21.05.2022. u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno sunčano i vruće, danju uz prisustvo visoke tanke prozirne koprenaste naoblake. U kasno poslijepodne kao posljedica curenja manje količine vlažnog zraka razvoj grudvaste oblačnosti na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne što rijetko može usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom, najprije na planinama prema, ali i tokom večeri. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu Bosne zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 28 do 33, lokalno na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine i do vrlo vrućih 35 °C.

Nedjelja, 22.05.2022.

Prognoza vremena: u nedjelju, 22.05.2022. prognozira se premještanje oblačnosti sa sjevera u prvom dijelu dana. Ujutro većinom umjereno do pretežno oblačno u centralnim i istočnim područjima Bosne, a na sjeveru smanjenje naoblake. Do sredine dana većinom sunčano i sparno vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jačim razvojem oblačnosti na istoku i sjeveroistoku Hercegovine te mjestimično na jugozapadu Bosne prognoziraju se lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren, u Bosni i na sjeveru Hercegovine istočni i sjeveroistočni, a u južnoj Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 15 do 21, a dnevna od 23 do 31 °C.

NAPOMENA: Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole N1.