VSTV o sankcijama: Pozivamo Ambasadu SAD-a da podijele dodatne informacije

Vijesti 13. apr 202214:49 2 komentara
N1/Arhiv

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom odluke Ureda za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC), kojom je uveden set mjera protiv tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić

Na današnjoj sjednici ovog tijela usvojen je zajednički stav o sankcijama uvedenim bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić. Prilikom glasanja 12 članova vijeća je bilo ZA, a tri su bila suzdržana.

Lagumdžija nagovijestio: Bit će još sankcija za nositelje pravosudnih funkcija

U zvaničnom saopštenju pojasnili su svoj stav, a saopštenje prenosimo u cjelosti:

Bez prejudiciranja osnova za izdato saopštenje Ambasade SAD-a u BiH, povodom navedene odluke OFAC-a, isto sadržajno upućuje na kvalifikacije koje su od izuzetnog značaja za etičke standarde nosilaca pravosudnih funkcija. S tim u vezi, podsjećamo da je VSTV BiH, kao institucija ovlaštena za uspostavljanje najviših standarda etike nosilaca pravosudnih funkcija, nesporno opredijeljeno za razmatranje postojanja osnovanosti procesuiranja svih navoda o potencijalnim devijacijama, u okviru ovlaštenih institucija pravosudnog sistema.

Iz sadržaja saopštenja jasno proizlazi da je upravo jedan od činjeničnih navoda za uvođenje mjera zabrane protiv tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i disciplinski prekršaj, koji je upravo institucija VSTV-a BiH utvrdila u pravosnažno okončanom disciplinskom postupku, kojim je imenovana razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Imajući u vidu da je SAD međunarodni partner, koji u BiH daje značajan doprinos u jačanju vladavine prava, pozivamo Ambasadu SAD-a u BiH da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera, razmjene sa ovlaštenim institucijama za procesuiranje i utvrđivanje eventualne odgovornosti za devijantna ponašanja nosioca pravosudne funkcije, a to su Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Razmjena informacija u ovom i drugim slučajevima, kao vid saradnje sa SAD-om, je od ključnog značaja za institucionalnu provjeru svih potencijalnih navoda o bilo kojem obliku nepravilnosti, kako u radu nosilaca pravosudnih funkcija tako i u postupanju svih drugih građana, čime ćemo zajednički doprinijeti dodatnom jačanju pravosuđa i vladavini prava u BiH, te ujedno i jačanju povjerenja u institucije sistema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare