Vučić-Dodik: Deblokada institucija ili fingiranje

Vijesti 14. jan 202219:33 0 komentara
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako se navodi u saopćenju iz njegovog ureda, zamolio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da sudjeluju u radu institucija u BiH jer tako na najbolji način zaštiti interese srpskog naroda i RS.

On je poručio da njegova molba Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj “nije zahtjev da se sa bilo čim saglase ili za bilo šta glasaju”.

“Naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”,  naglasio je Vučić.

Srpski predstavnici iz RS, podsjetimo, znali su se pojaviti na sjednicama Parlamentarne skupštine, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, sudjelovali u odlučivanju, ako je to  bilo u interesu RS. Dakle stolice nisu bile prazne. Šta je onda novo, analitičari podijeljeni.

Jedni tvrde kako je riječ o diskretnom zahtjevu Dodiku, da međunarodni pritisci ovaj put idu preko Vučića kojemu Dodik postaje teret, drugi tvrde da je riječ o kupovini vremena. Jer nove sankcije dolaze.

No za Mirka Šarovića nema dvojbe. Ovo je poočetak kraja politike Milorada Dodika čiji je avanturizam doveo u pitanje RS-a. Zato mora odgovrati, “ne samo za korupcionaške i kriminalne radnje nego i za poteze, koji su Republiku Srpsku doveli u situaciju da se o njoj u svijetu piše kao generatoru krize ne samo u BiH nego u regionu. O novim oklonostima, kaže Šarović, već su počeli razgovori sa koalicionim partnerima.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!